Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Joulupäivä

Urut

Joulupäivän alkuvirsiehdotukset ovat kaikki "klassikoita", joihin on myös runsaasti urkukoraaleita. Virren 18 aineistoa on tuloksekkainta etsiä otsikolla In dulci jubilo. Myös virteen 16 liittyvä ohjelmisto esiintyy usein latinankielisenä nimellä Veni redemptor gentium, useimmin kuitenkin saksaksi otsikoituna Nun komm der Heiden Heiland.

Virren 17 rytminen asu periytyy meillä kohotahdittomasta latinankielisestä runomitasta, kun taas saksalaisen variantin (Der Tag, der ist) säkeissä on kohot. Joskus tämä voi tuottaa pulmia urkukoraalin ja virren laulamisen suhteuttamisessa, mutta esimerkiksi saksalaisen Paul Lüddersin alkusoiton (kokoelmassa Orgelchoräle III) voi halutessaan helposti muokata kohotahdittomaksi.

Myös päivän virsiksi ehdotettuihin sävelmiin 21 (Vom Himmel hoch) ja 19 (Da Christus geboren war) on runsaasti nuottijulkaisuja, mutta suomalaisen koraalitoisinnon (virsi 28a) osalta ollaan suomalaisen ohjelmiston varassa. Viljo Mikkolan alkusoitto kokoelmassa 100 koraalialkusoittoa (WSOY) on julkaistu aiemman koraalikirjan sävellajissa D-duurissa. Juhani Haapasalon fantasianomainen urkukoraali kuuluu säveltäjänsä kokoelmaan 12 urkukoraalia III (Ostinato) ja siitä lyhennetty alkusoitto kokoelmaan 50 koraalialkusoittoa (tekijä yhdessä Jouko Linjaman kanssa, SKUL).

Katso lisää jouluajan urkuohjelmistoa jouluaamun ja -yön sivuilta!