Kuoro
Joulupäivän psalmiin 100 on sävelletty runsaasti kuoroteoksia. Heinrich Schütz tarttui tähän psalmiin useamman kerran ja halusi tallentaa sen vielä yhtenä Der Schwanengesang -kokoelmansa teoksista (SWV 493). Tuomo Nikkolan Psalmi 100 on puolestaan nuoren säveltäjän ensimmäisiä julkaistuja teoksia kokoelmasta Kolme psalmia nuorille (SKML 14). Juhani Haapasalon Psalmi 100 kuorolle, baritonosolistille ja uruille on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).
Osmo Tolosen Verbum caro factum est (kokoelmasta 10 laulua sekakuorolle ja solisteille, Yhteiskustannus n:o 5) viittaa päivän evankeliumitekstiin, josta on muodostunut latinankielinen säkeistölaulu Piae Cantiones -kokoelmaan. Tolosen sovitus kuorolle (SATB) on sekakielinen. Verbum caro -motto lauletaan latinaksi, samoin säkeistön päätös, mutta säkeistöjen vaihtuva teksti suomeksi.
Kaj-Erik Gustafssonin Psalmimusiikki (KJM, proprium) sopii laulettavaksi yhtä hyvin jouluaamun kuin joulupäivän jumalanpalveluksessa. Pekka Kostiaisen Maan ääretkin saavat tietää kuorolle (SATB) ja uruille on sävelletty päivän antifonin tekstiin (Ps. 98: 3b) ja sopii esimerkiksi vastausmusiikiksi (Yhteiskustannus nro 107).
Dieterich Buxtehuden kantaatti In dulci jubilo (SSB, 2 viulua ja bc) on sävelletty virteen 18. Kantaatti on julkaistu suomeksi (Fazer / Pro musica) sen alkuperäinen sekakielisyys (latina ja suomi rinnakkain) säilyttäen.
Buxtehuden seitsemän kantaatin sarja Membra Jesu nostri on sävelletty keskiaikaisen passiorunoelman runkoon. Kunkin kantaatin johdanto-osat ovat kuitenkin itsenäisiä raamatuntekstikonserttoja, joita voidaan laulaa myös erillisinä. Membra-sarjan aloittaa joulupäivän Vanhan testamentin lukukappaleen rinnakkaistekstiin (Nahum 1: 2) sävelletty Katso, vuorilta lähestyvät ilosanoman tuojan askelet! Tätä kuoro-osaa (SSATB + jouset) voidaan hyvin laulaa joulupäivänä. Myös Gustaf Düben, jolle Buxtehude sävelsi ja omisti teoksen, esitti sitä muulloinkin kuin paastonaikana. Jos kuoro-osaan liitetään mahdollinen koko kuoron aariasäkeistö, voitaisiin tekstiksi valita säkeistöistä kolmas (Dulcis Jesu, pie deus), joka sisällöltään sopii aivan yhtä hyvin jouluun.
Katso lisää päivään sopivaa musiikkia jouluaamun ja -yön kuorosivuilta!
|