Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. adventtisunnuntai

Urut

Alkuvirsiehdotukseen 11 on urkukoraaleita ja alkusoittoja useissa suomalaisissa ja ruotsalaisissa kokoelmissa, vanhemmat niistä vuoden 1938 virsikirjan nimellä Sun seurakuntas odottaa. Päivän virsistä n:o 8 kuuluu sävelmältään siihen luterilaisten "ydinkoraalien" joukkoon, johon on sävelletty runsaasti urkukoraaleita. Tosin Paul Gerhardtin runo Wie soll ich dich empfangen on Saksassa saanut eri sävelmän, joten klassista aineistoa tähän virteen tulee etsiä nimellä Valet will ich dir geben.

Virsiin 160 ja 161 on urkukoraalit Kari Vuolan kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana suoraan tekijältä). Virteen 160 on alkusoitto Tuomo Nikkolan kokoelmassa Pieni urkukoraalikirja (Yhteiskustannus 78).

Kirkkovuoden hiljaisempina pyhinä, jolloin kuoron mukaan saaminen messuun voi olla vaikeampaa, kannattaa valjastaa urut korvaamaan mahdollista kuoron puuttumista. Tästä linkistä avaat esimerkin virren 8 säestämisestä tavallisesta poiketen siten, että koraalisävelmä on ylä-äänen sijasta kudoksen sisällä, sen tenoriäänessä. Jo tällainen säestyssatsin jossakin säkeistössä vaihtuva uusi ilme tuo virren lauluun vuorottelun tunnun. Sovitukseen liittyy myös ritornello, joka voidaan haluttaessa soittaa välisoitoksi tai päätökseksi.*

* Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten aineistoa