Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. adventtisunnuntai

Erityistä

Messusävelmistön liitteeseen kuuluu 30 psalmikertosäettä, jotka ovat joko yleisiä eli joka-aikaisia tai tiettyyn kirkkovuoden pyhään osoitettuja. Kertosäkeet ovat mukana myös virsikirjan liiteosassa (numerot 761 - 790). Jotta kertosäkeitä voitaisiin mielekkäästi laulaa psalmin osana, kuorolle tai muulle esittäjistölle on valittava tai luotava kertosäkeeseen sopiva psalmisävelmä, jonka mukaan psalmitekstiä lauletaan seurakunnan (tai kuoron) kertosäkeen lomaan.

Kirkon käsikirjakomitea julkisti aikanaan virikeaineiston, joka toimitettiin kaikkiin seurakuntiin. Tähän aineistoon psalmikertosäkeiden säveltäjät ovat itse laatineet ehdotuksiaan psalmin laulamisesta. Kertosäkeisiin on kuitenkin lupa liittää myös muita psalmitoteutuksia. Omatoimisuus on monesti välttämätöntä, jos halutaan luoda psalmikokonaisuus juuri tiettyyn tilanteeseen.

Ns. yleisiin kertosäkeisiin sekä myös useammalle pyhälle osoitettuihin kertosäkeisiin (kuten adventtiaika, loppiaisaika ja pääsiäisaika) voidaan siis liittää juuri kyseisen päivän psalmi, jota voidaan laulaa joko säveltäjän osoittamalla tai muulla sopivalla sävelmällä. Esimerkiksi adventtiajan kertosäkeeseen Iloitkaa aina Herrassa (vkl 766) voidaan liittää siihen siihen sopiva kuudes klassinen psalmisävelmä, joka sitten voidaan tekstittää kunakin adventtiajan pyhänä eri psalmin sanoin.

Kertosäkeitä voidaan laulaa myös esirukouksen rukouslauseena.