Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. adventtisunnuntai

Kuoro

Päivän psalmiin sävellettyä musiikkia:
- Kaj-Erik Gustafsson, kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I, Sulasol
- Olli Kortekangas, Psalmimusiikkia (SATB), Warner/Chappel
- Matti-Veikko Kuusi, Kuule meitä, Israelin Paimen, (SATB),KJM/proprium
- Osmo Honkanen, Väkevä Jumala! (SATB + baritonisoolo) KJM/proprium (Psalmin 80 lisäksi tekstinä on päivän III vuosikerran 2. lukukappaleen katkelma (Jaak. 5). Honkasen teos on käännetty myös venäjäksi. Sekakuoromiehityksen lisäksi sävellykseen liittyy baritonisoolo.
- Hannu Vapaavuori, Kuule meitä (yhdelle tai kahdelle lauluäänelle), KJM, Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan I

Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Toisen vuosikerran 1. lukukappaleseen (Jes. 35) on julkaistu Kaj-Erik Gustafssonin motetti Voimistakaa uupuneet kädet kuorolle SATB (kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja, Sulasol).

KJM:n proprium-aineistossa on Arto Turpelan useita kuorosävellyksiä ja -sovituksia (SATB): III vsk:n ensimmäiseen lukukappaleeseen (Jes. 44) sävelletty motetti Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen sekä virsiin 8 ja 11 sovitettuja vuorosäkeistöjä. Virteen 161 on KJM:n Kirkkovuoden graduaalit -sarjan osassa II julkaistu Osmo Tolosen sovitus, jossa on kaksi säkeistöä (SATB sekä SA ja urut). Virteen 160 on Kirkkovuoden graduaalit -kokoelman osassa I Kaj-Erik Gustafssonin (myös diskanttiääni) ja Markku Ylipään erilaisia kuorosäkeistöjä.

Dieterich Buxtehuden kantaatin Wie soll ich dich empfangen tekstinä on Paul Gerhardtin runo, joka on meillä virtenä 8. Virren tekstiä voidaan käyttää myös Buxtehuden kantaatin suomennoksena. Kantaatin esityskoneistoon kuuluu kolme lauluääntä (SSB) ja kaksi viulua sekä basso continuo. Soolo-sivulla on esimerkki Buxtehuden kantaatin valikoitujen soolosäkeistöjen muodostamisesta omaksi pieneksi kantaatikseen.

Päivän evankeliumien kehotus valvoa ja rukoilla tulee yhtä lailla esiin Bachin kantaatissa Wachet, betet, joka esitellään kantaattisivulla, kuin pienessä Taizé-laulussa Valvomaan ja rukoilemaan (Tuomaslauluja n:o 18). Taizé-laulun saksankielinen otsikko Bleibet hier viittaa hiljaisen viikon tapahtumiin, mutta sisällöltään laulu sopii myös tähän pyhään.