Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helatorstai

Psalmi

Helatorstain psalmi (Ps. 47: 6 - 9) julistaa: "Jumala nousee valtaistuimelleen, riemuhuudot kaikuvat, pasuunat soivat." Pasuunoiden ja yleensäkin vaskipuhaltimien soitosta on tullut suoranainen päivän tunnus psalmijakeen mukaisesti. Niinpä Dieterich Buxtehuden helatorstaikantaatti Gott fähret auf mit Jauchtzen (BuxWV 33) alkaa vaskien alkusoitolla, jota seuraa itse psalmi. Buxtehude on valinnut alkusoiton temaattiseksi rungoksi Martti Lutherin virren 261 sävelmän. Tähän oli aivan tietty syy: Buxtehuden ajan kuulija osasi heti yhdistää sävelmän virren yhdeksännen säkeistön sanoihin, vaikka niitä ei laulettu "ääneen": "Ja Isän luona taivaassa nyt olen puoltajasi." (Alkuaan vieläkin selvemmin: "Gen Himmel zu dem Vater mein.") Kuuntele mp3-muotoinen näyte ja testaa virsituntemuksesi!*

Myös Bach aloitti yhden helatorstaikantaateistaan psalmitekstillä Gott fähret auf. Bach lisäsi orkesteriin kolme trumpettia ja patarummut. KJM:n uuteen proprium-aineistoon puolestaan kuuluu Osmo Honkasen säveltämä helatorstain psalmi Jumala nousee valtaistuimelleen. Sen esittäjistössä on kuoron kumppanina vaskikvintetti.

Päivän antifoni on Apostolien tekojen jae 1: 11 (Galilean miehet, mitä te siinä seisotte katselemassa…) Se luetaan myös päivän toisen lukukappaleen päätöksenä.

* Näyte on levyltä Buxtehude, Cantates, Ton Koopman. Erato ECD 75374. Esiintyjänä Amsterdamin Barokkiorkesteri, joht. Ton Koopman.