Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helatorstai

Kuoro

Helatorstain psalmi voidaan laulaa perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol) tai ssamalta pohjalta muokattuna kolmiäänisenä kuoroversiona (Sulo Salonen, kokoelmassa Kirkkovuoden introitussävelmiä II, Fazer). Gregoriaaniikka lienee innoittanut myös Ene Salumäen säveltämän helatorstaiantifonin sävelkieltä, kuten tästä mp3-näytteestä voidaan havainnoida.*

KJM:n proprium-aineistossa on julkaistu Osmo Honkasen säveltämä psalmi Jumala nousee valtaistuimelleen. Sen esittäjistössä kuoron (SATB) tasavertaisena kumppanina soi vaskikvintetti. Osmo Tolosen introitus Galilean miehet unisonokuorolle ja uruille on julkaistu KJMK:n kokoelmassa Psalmimusiikkia, 2. painos.

Ahti Kuorikosken motetti Kun Pyhä Henki tulee teihin (Ap.t. 1: 8) on julkaistu kokoelmassa Viisi motettia Raamatun teksteihin (SKML 98). Sulo Salosen motetti Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä (Ap.t. 1: 11b) kuuluu Salosen kokoelmaan 22 evankeliumimotettia I (Fazer). Osmo Honkanen on säveltänyt koko toisen lukukappaleen päätösjakeen (Ap.t. 1:11) Viri Galilaei (Galilean miehet) antifoniksi tai epistolamotetiksi mieskuorolle (TTBB, KJM / proprium). Sama jae (Ap.t. 1:11) on Kaj-Erik Gustafssonin motetin tekstinä. Motetti on sävelletty baritonisolistille, kuorolle SATB ja uruille (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).

Dieterich Buxtehuden kantaatti Nichts soll uns scheiden, jonka mottotekstinä on helatorstain II vuosikerran epistolan (Room. 8: 31 - 39) jae, on julkaistu myös suomeksi (Ken meiltä riistää Isän rakkauden, Fazerin Pro musica -sarja, n:o 5). Kantaatin miehitys (SAB, 2 viulua ja basso continuo) voi olla aivan solistinen.

Helatorstain virsistä on julkaistu useita kuorosovituksia:
- 106, Mari Torri-Tuominen, SAB, kokoelmassa Tien vaeltajat (Yhteiskustannus)
- 106, Osmo Tolonen, 4 var. (SA, SAB, SAB ja SAB + urut), Kirkkovuoden graduaalivirsiä (SKML 130)
- 107, Ahti Kuorikoski, 2 var. (sooloryhmä SB + tutti SATB, SAB) Kirkkovuoden graduaalit II, KJM
- 107, Arto Turpela, SAB, Yhteiskustannus 49 / 6
- 108, Juhani Haapasalo, SATB + diskantti ad lib., Kirkkovuoden graduaalit III, KJM
- 109, Kaj-Erik Gustafsson, 2 var. (SAB, diskantti + urut), Kirkkovuoden graduaalit I, KJM
- 339, Kaj-Erik Gustafsson, 2 var. (urut + diskantti, SAB), Kirkkovuoden graduaalit III, KJM

* Äänite on Janakkalan seurakunnan Kamarikuoro Missa Novan C-kasetilta (JSRK-01) vuodelta 1994, johtajana säveltäjä. Käsikirjoitus.