Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helatorstai

Urut

Alkuvirteen 106 on julkaistu Kaj-Erik Gustafssonin alkusoitto kokoelmassa Organum cantat I (Fazer), virteen 110 sen nykyisessä sävellajissa (A-duuri) Pentti Pellon alkusoitto samassa kokoelmassa ja Osmo Tolosen alkusoitto KJM:n kokoelmassa Kirkkovuoden graduaalit III.

Päivän virsi -ehdokkaista suomalaiseen sävelmään 107 on julkaistu nykyisessä Es-duurissa Mirjami Syrjäniemen alkusoitto kokoelmassa 49 pientä koraalialkusoittoa (Yhteiskustannus 27) ja F-duurissa Viljo Mikkolan kaksi alkusoittoa kokoelmassa 100 koraalialkusoittoa (WSOY) sekä Jouko Linjaman alkusoitto kokoelmassa Lyhyitä alkusoittoja (Fazer, sivu 106).

Virsiin 108 ja 109 on käytettävissä runsaasti klassista aineistoa nimillä Wie schön leuchtet der Morgenstern ja Machs mit mir, Gott. Jälkimmäinen koraali kuuluu myös nuoren J. S. Bachin niin kutsuttuun Neumeister-koraalien kokoelmaan. Kyseinen kaksiosainen sävellys, oikeastaan fuuga ja koraali, sopii mainiosti päättämään helatorstain messun, jos päätösvirtenä on laulettu virren 109 säkeistöt 4 ja 5. Virren 109 alkupuoli taas sopii esimerkiksi ehtoollisvirreksi. Siihen liittyvä meditaatiomusiikki voisi puolestaan olla Otto Olssonin koraali Till härlighetens land igen kokoelmasta Tolv orgelstycken över koralmotiv (Körlings Förlag, Stockholm). Olssonin tämän kokoelman koraalisävellykset ovat luonteeltaan mietiskeleviä ja muodoltaan vapaita - jälleen erityisen ajankohtaisia.