Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Tapaninpäivä

Virret

Alkuvirsiehdotukset
35 Joulu riemukas
26 Oi armon lähde autuas

Päivän virsi -ehdotukset
141 Ne jotka täällä uskossa
447 Kristus valo maailman
600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan

Päivän alkuvirsiehdotuksista virsi 26 on tekstiltään "klassikko", Paul Gerhardtin Wir singen dir, Immanuel. Meillä virsi on saanut viulupelimanni Vilhelm Anttilan sävelmän, joka korvasi sille aiemmin osoitetun Enkeli taivaan -koraalin.

Virsi 35 tunnetaan alkuaan joulun kuoro- ja yhteislauluna O du fröhliche. Johannes Falkin runo on aiheeltaan tiiviisti jouluun liittyvä, mutta Niilo Rauhalan uudistettu versio tuo mukaan koko kirkkovuoden. Näin virsi liittyy myös marttyyri Stefanoksen päivään muistuttaessaan, että Kristus raivasi tien kuolemasta voittoon (virsi 35: 2).

Päivän virreksi on kolme erilaista ehdotusta. Hemminki Maskulaisen virsi 141 kuuluu pyhäinpäivän virsien osastoon, mutta se liittyy läheisesti tapaninpäivänä aina luettavaan toisen lukukappaleen tekstiin Stefanoksesta.

Uudet virret 447 ja 600 sisältävät pohdintaa hyvän ja pahan kamppailusta. Englantilainen Frederick Pratt Green (1903 - 2000) julkaisi virren 447 lähes 70-vuotiaana. Saksalainen Dietrich Bonhoeffer (1906 - 1945) kirjoitti virren 600 natsien vankina ja kuoli keskitysleirillä alle 40-vuotiaana. Bonhoefferin virren sävelmänä meillä lauletaan Erkki Melartinin koraalia vuodelta 1923.