Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

4. sunnuntai pääsiäisestä

Virret

Alkuvirsiehdotukset
444 On yksi Isä meillä
470 Kirkkaat riemun äänet soivat
498 Nyt kulkee halki korpimaan

Päivän virsi -ehdotukset
569 Herää, sydän, nukkumasta
409 Suo, Jeesus, paras opettaja
484 Totuuden Henki, johda sinä meitä

Pyhäpäivän alkuvirsisuositukset ovat kaikki melko uusia suomalaisessa virsikirjassa. Virren 444 runo on tosin jo vuodelta 1843 ja sävelmä ainakin 1500-luvulta, mutta suomalaiseen virsikirjaan tanskalaisen B. S. Ingemannin virsi tuli vasta vuonna 1986. Samaan aikaan virsikirjaan liitettiin Ingemannin tuttuakin tutumpi laulu Maa on niin kaunis (virsi 30).

Virren 470 teksti on Niilo Rauhalan. Virsi on saanut Johann Schopin sävelmän vuodelta 1642. Rauhalan virsi on sijoitettu osastoon Koti ja perhe. Se sopii laulettavaksi myös perheen merkkipäivinä.

Anna-Maija Raittilan runo Nyt kulkee halki korpimaan oli nuoren runoilijan "läpimurtoja" 1950-luvun lopulla. Virsi sai William Masonin sävelmän (1700-luvun lopusta) tullessaan edellisen virsikirjan lisävihkoon vuonna 1963.

Päivän virreksi ehdotetuista virsi 569 on peräisin Virosta. Historiallisista syistä se ilmestyi suomalaisessa virsikirjassa jo ennen uusinta virolaista virsikirjaa. Voit lukea mielenkiintoista taustatietoa virsikirjamme viidestä virolaisesta virrestä Tuglas-seuran artikkelista.