Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

4. sunnuntai pääsiäisestä

Bachin kantaatit

Neljännelle sunnuntaille pääsiäisestä on säilynyt kaksi Bachin kantaattia, Wo gehest du hin (BWV 166, vuodelta 1724) ja Es ist euch Gut, das ich hingehe (BWV 108, vuodelta 1725).

BWV 166 alkaa bassosolistin laulamilla Jeesuksen sanoilla päivän evankeliumista (Joh. 16: 5 - 15). Kantaatin tekstin koostanut ja kirjoittanut tuntematon runoilija on kuitenkin kääntänyt sanat Minne sinä menet kuin ne esitettäisiin opetuslapsille, vaikka Jeesus evankeliumitekstissä viittaa opetuslasten hänelle esittämään kysymykseen. Basson ariosoa seuraa tenorin aaria, jonka vastaus "Ich will an den Himmel denken" vahvistaa kantaatin runoilijan ajatuksen kohdistaa kysymys Jeesuksen seuraajille.

Kantaatin alkuosa päättyy sopraanosolistin koraaliin: "Rukoilen, Jeesus, sinua…mua johda kaitaa polkua…periä taivaan riemu (vuoden 1938 virsikirjan virsi 587: 3)." Koraali kuuluu rakenteeltaan niihin, joista Bach sovitti myös urkukoraaleita. Niinpä tämäkin kantaattikoraali on mahdollista soittaa sellaisenaan urkukoraalina - tai urkujen säestämänä sopraanosoolon koraalina, kuten tässä mp3-näytteessä.*

Kantaatin jälkipuolisko käsittää basson resitatiivin ja alton aarian, joissa varoitetaan maailman houkutuksista, ja kuoron päätöskoraalin.

BWV 108 sisältää kaksi suoraa lainausta päivän evankeliumista. Kantaatin aloittaa jälleen bassosolisti Jeesuksen sanoilla: "Es ist euch Gut…" (Teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne). Tenorin aarian "Mich kann kein Zweifel stören" ja resitatiivin "Dein Geist will mich also regieren" jälkeen on kuorofuugan vuoro. Sen tekstinä ovat evankeliumiperikoopin päätösjakeet: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden…" (Joh. 16: 13 - 15).

Alton aaria "Was mein Herz von dihr begehrt" johtaa päätöskoraaliin, joka on säkeistö Paul Gerhardtin helluntaivirrestä (meillä virsi 118).

* Näytteessä esiintyvät Marjo Danielsson, laulu, ja Juhani Haapasalo, urut. Yksityinen konserttinauhoitus Porvoon tuomiokirkossa.