Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

4. sunnuntai pääsiäisestä

Soolo

Dieterich Buxtehuden kantaatti Singet dem Herrn (Ps. 98: 1 - 4) on sävelletty sopraanolle, viululle ja basso continuolle. Kantaatti alkaa soitinjohdannolla. Sopraanosolisti ja viulusolisti tulkitsevat sen jälkeen psalmitekstiä tasa-arvoisesti konsertoiden. Jakeen "hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja" jälkeen seuraa viulun ja continuon vuoropuhelu, Herran tekojen sanaton ihmettely. Se johtaa vauhdikkaaseen sopraanon ja viulun taitteeseen: "Hänen oikea kätensä, hänen pyhä voimansa on tuonut voiton." Vastakohtaisesti jae "Herra näytti, että hän on meidän pelastajamme" on solistin resitatiivinomainen arioso. Näin teos etenee vahvasti tekstiä karakterisoiden ja päättyy Lutherin psalmisaksannoksen sanoihin "singet, rühmet und lobet." Nämä ylistämisen eri muotoja kuvaavat sanat on uudessa suomalaisessa kirkkoraamatussa käännetty osuvasti: "Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa!" Buxtehude päättää teoksensa tahteihin, joissa partituurin ohjeen mukaisesti myös urut saavat solistisesti yhtyä ilon pitoon!

Toisenkin Buxtehuden soolokantaatin, latinankielisen Jubilate Domino teksti on saman psalmin 98 jakeista 4 - 6. Buxtehuden esitetyimpiin ja levytetyimpiin kuuluva teos on sävelletty altolle (eli kontratenorille), konsertoivalle gamballe ja basso continuolle.

G. Ph. Telemannin kantaatti Ew'ge Quelle, milder Strom (Ikilähde laupeuden) on sävelletty keskiäänelle, huilulle ja basso continuolle. Kantaatti kuuluu Telemannin kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst I. Se on myös suomennettu Aila Mielikäisen tekstivihkosessa, joka on saanut nimensä juuri tämän kantaatin mukaan. Telemannin soolokantaatteihin muutenkin johdattava Mielikäisen Ikilähde laupeuden on julkaistu Suomen Kirkkomusiikkiliiton sarjassa (n:ro 134).

Lisää soolo-ohjelmistoa Bachin kantaattien sivulla!