Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

4. sunnuntaista pääsiäisestä

Kuoro

Martti Syrjäniemen koraalifantasia päivän alkuvirrestä 470 on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa. Koraalifantasian esittäjistö käsittää kuoron (SATB), huilun, viulun ja urut tai cembalon. Säveltäjä suosittelee huilun stemmaan kahta ja viuluun kolmea soittajaa.

Päivän psalmi voidaan laulaa perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol) tai kuoron moniäänisenä psalmina. KJM:n proprium-aineistoon kuuluu Martti Syrjäniemen Laulakaa Herralle uusi laulu kuorolle (SATB) ja uruille. KJMK:n Psalmimusiikkia-kokoelmassa on julkaistu Tuomo Nikkolan psalmi ja Käsikirjakomitean lisä- ja virikeaineistossa Juhani Haapasalon psalmi, joka voidaan liittää pääsiäisajan psalmikertosäkeeseen (katso lisää sivulta erityistä), julk. uudelleen Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia II. Samaan kokoelmaan kuuluu myös Juhani Haapasalon psalmi Laulakaa Herralle uusi laulu kuorolle (SATB) ja uruille.

Pekka Kostiaisen Maan ääretkin saavat tietää kuorolle (SATB) ja uruille on sävelletty vuonna 2001 järjestettyyn ehtoollismusiikin sävellyskilpailuun Communio. Sen teksti (Ps. 98: 3b) on päivän psalmista, ja sävellys sopii moneen muuhunkin yhteyteen kuin ehtoollismusiikiksi, esimerkiksi vastausmusiikiksi (Yhteiskustannus nro 107).

Psalmi 98 ja 96 alkavat samoin sanoin. Näiden psalmien sisällöissä on muutakin yhteistä ja ne voivat aivan hyvin "sijaistaa" toisiaan. Niinpä tämän pyhän tunnuksena käytetty Buxtehuden psalmikonsertto Cantate Domino onkin sävelletty psalmiin 96, jota yhtä lailla lauletaan pääsiäisaikana. Teos on kirjoitettu kolmelle lauluäänelle (SSB) ja basso continuolle. Buxtehudella on kuitenkin myös psalmin 98 jakeisiin 1 - 4 sävelletty soolokantaatti Singet dem Herrn, katso lisää soolosivulta!

Päivän I vsk:n epistolaan on Kaj-Erik Gustafsson säveltänyt motetin Jokainen hyvä anti (Jaak. 1:17-21) kuorolle SATB (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).

Päivän III vuosikerran evankeliumitekstiin (Joh. 15: 10 - 17) liittyy Harri Viitasen kuoromotetti Rakkauden käsky (kokoelmasta Kolme motettia sekakuorolle, SKML 70).

Säde Bartling on sovittanut päivän virren 409 kuorolle SATB, seurakunnalle, obligatosoittimelle ja uruille (KJM / proprium 587).

Osmo Honkasen sävellys Totuuden Henki kuorolle (SAB) ja uruille on sävelletty tuttuun Sakari Topeliuksen virsitekstiin mutta ei päivän virren 484 sävelmään. Teos on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa helluntain musiikkina.