Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Palmusunnuntai

Virret

Alkuvirsiehdotukset
60 Soi kunnia ja kiitos
3 Hoosianna! huudetaan
54 Käykäämme nyt Jerusalemiin
15 Tiellä ken vaeltaa

Päivän virsi -ehdotukset
58 Kas Karitsata Jumalan
299: 1 - 6 Ei mikään niin voi virvoittaa
61 Ken tahtoo käydä

Palmusunnuntain alkuvirsiehdotukset paljastavat päivän läheisen suhteen ensimmäiseen adventtisunnuntaihin (virret 3 ja 15). Vastaavasti virttä 60 voidaan laulaa myös adventtina, vaikka sen neljäs säkeistö viittaa erityisesti hiljaisen viikon tapahtumiin. Kyseinen virsi edustaa virsikirjan vanhaa ainesta 800-luvulta.

Virsi 54 on ehdolla laulettavaksi jo laskiaissunnuntaina ja tuhkakeskiviikkona. Virren kehotus lähteä Jerusalemiin liittää sen paastonajan alkuun ja hiljaisen viikon alkamiseen.

Päivän virreksi ehdotetut edustavat kolmea hyvin erilaista koraalityyppiä. Paul Gerhardtin runossa Kas Karitsata Jumalan on poikkeuksellisen pitkä säkeistörakenne. Virren sävelmänä on alusta asti ollut uudemmista virsikirjoista pois jääneen dramaattisen psalmivirren An Wasserflüssen Babylon sävelmä. Virsi 299 taas on yksinkertainen nelisäkeinen kantionaalilaulu. Kansanlaulupohjainen virsi 61 on aivan poikkeuksellinen. Sen luontevin laulutapa on esilaulajan ja seurakunnan jatkuva vuorottelu niin, että seurakunta toistaa esilaulajan laulamat samansisältöiset säkeet. Kuuntele tästä näyte! *

* Minni Kiiskinen ja Kasakkamäen ala-asteen koululaiset, säestäjänä Timo Kiiskinen. Näyte on levyltä Sävelten silta. Musiikkia Salpausselän seurakunnasta. SACD 1 (2004).