Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Palmusunnuntai

Soolo

Palmusunnuntai avaa hiljaisen viikon ja tuo tarjolle monenlaisia musiikillisia mahdollisuuksia. Passioissa ja passiokantaateissa on yleensä runsaasti solistisia tehtäviä eri äänialoille ja myös sooloäänten yhdistelmille.

Paastonajan sydämeen sopiva vaikkakin myös muulloin esitettävissä oleva teoskokonaisuus on Dieterich Buxtehuden seitsemän kantaatin sarja Membra Jesu nostri. Koko teos voidaan esittää viiden sooloäänen ja muutaman soittimen voimin. Kukin seitsemästä kantaatista on myös itsenäinen ja laulettavissa erillisenä. Sarjan päätöskantaatti Illustra faciem tuam (Nyt käännä kasvosi meihin) on juuri ilmestynyt myös suomeksi (Yhteiskustannus).

G. Ph. Telemannin soolokantaatti Schaut die Demut Palmen tragen korkealle lauluäänelle, oboelle ja basso continuolle kuuluu säveltäjän kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst (Bärenreiter, BA 2953).

Päivän I vsk:n evankeliumiin on Juhani Haapasalo säveltänyt motetin Hetki on tullut (Joh. 12:23-24) bassosolistille ja uruille (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).

Katso lisää soolotehtäviä kuoron ja Bachin kantaattien sivuilta!