Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Palmusunnuntai

Kuoro

Palmusunnuntain psalmiin sävellettyjä teoksia:
- Kaj-Erik Gustafsson, Herra, älä ole niin kaukana kuorolle (SATB), KJM / proprium
- Kaj-Erik Gustafsson, Hoosianna! Herra, anna meille apusi! solistille tai unisonokuorolle ja uruille. Psalmiin voidaan liittää seurakunnan säkeistöjä virrestä 60. (KJM / proprium)
- Juhani Haapasalo, Hoosianna! Siunattu olkoon hän kuorolle SATB, Sulasol kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia II
- Markku Kilpiö, Palmusunnuntain psalmi kuorolle unisono ja uruille (KJM / proprium 333)
- Tomi Kujansuu, Palmusunnuntain psalmi (Yhteiskustannus 115).
- Teija Tuukkanen, Palmusunnuntain psalmi lapsikuorolle SA (KJM / proprium 338)
- Jarkko Yli-Annala, Herra, älä ole niin kaukana! kuorolle SAB (KJM / proprium 340)

Joona Saraste on säveltänyt palmusunnuntain vaihtoehtoisen Vanhan testamentin lukukappaleen Iloitse, tytär Siion! huilulle, alttosolistille ja kuorolle SATB (KJM / proprium 334). Proprium-aineistoon kuuluu myös Sarasten Rukous (Uhrimusiikki) uruille, huilulle, sellolle, baritonisolistille ja kuorolle SATB (KJM / proprium 335).

Päivän ensisijainen epistola (Fil. 2: 5 - 11) on kuin hymni. Italialaisen Felice Anerion motetti Kristus oli kuuliainen on julkaistu Fazerin Cantionale-sarjan toisessa osassa. Se käsittää tekstin jakeet 8 - 9. Tuomo Nikkola on säveltänyt koko tekstin Olkoon teilläkin sellainen mieli solistille, kuorolle (SATB) ja uruille. Motetin alkutahdit sisältävästä mp3-näytteestä* tulee esille säveltäjän pyrkimys antaa tekstin ohjata musiikin ilmaisua, nuottiarvojen keston hienosäätöä ja muodon rakentumista. Nikkolan motetti on julkaistu Suomen ev.lut. kirkon käsikirjakomitean Lisä- ja virikeaineistossa vuonna 1997 ja uudelleen KJM:n proprium-aineistossa (n:o 311 / 2005).

Päivän I vuosikerran perinteiseen evankeliumiin (Joh. 12: 12 - 24) on Kaj-Erik Gustafsson säveltänyt motetin Hoosianna lukijalle, kuorolle (SATB) ja solistille sekä uruille (KJM / proprium). KJM:n aiemmin julkaisemassa aineistossa on myös norjalaisen Knut Nystedtin motetti Hosianna! kuorolle (SAB) ja solistille sekä uruille.

Palmusunnuntain virsiä on sovitettu esimerkiksi vuorolaulua varten:
- virsi 15, sov. Teija Tuukkanen, lapsikuorolle SA ja kahdelle obligatosoittimelle (KJM / proprium 339)
- 54, Pentti Tynkkynen (sekakuoro SAB, julkaistu kokoelmassa Kirkkovuoden virsiä sekakuorosovituksina, SKML 131)
- 60, Jorma Hannikainen (SA ja SATB+diskantti, Kirkkovuoden graduaalit I, KJM)
- 61, Ahti Kuorikoski (SATB, Kirkkovuoden graduaalit II, KJM) ja Osmo Tolonen (SAB, SAB+diskantti, SAB, kokoelmassa Kirkkovuoden graduaalivirsiä sekakuorosovituksina, SKML 130)
- 229, Tapani Rautasuo (SATB, Kirkkovuoden graduaalivirsiä sekakuorosovituksina, SKML 130)

*Näyte on Oulun konservatorion julkaisemalta CD-levyltä 'Katselen Golgatalle' (OKOCD-5), joka sisältää Tuomo Nikkolan sävellyksiä. Näytteessä esiintyvät Jaakko Mannermaa, baritoni, Risto Ainali, urut, ja Oulun konservatorion kirkkomusiikkiosaston kuoro, johtajana Tuomo Nikkola.