Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helluntaipäivä

Urut

Helluntaikoraalien "ykkönen" virsikirjan helluntaiosaston avaajana ja melkein myös urkukoraalien määrässä on keskiaikainen hymni Veni creator spiritus, saksaksi Komm Gott Schöpfer, Heiliger Geist (virsi 111). Taneli Kuusiston fantasia Veni creator on julkaistu Lahden kansainvälisen urkuviikon kokoelmassa Jubileum novum organi. Kari Vuolan alkusoitto virteen 111 on julkaistu kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana suoraan tekijältä). Juhani Haapasalon alkusoitto virteen 111 liittyy tekijän kokoamaan helluntaivesperin aineistoon (KJM). Osmo Tolosen koraalin Veni, Creator Spiritus on julkaissut KJM (proprium 355).

Virsi 124 on kuitenkin virttä 111 "suositumpi", kun asemia verrataan urkukoraalien määrällä, koska virren 124 alkuperäinen teksti Herr Christ, der einig Gottes Sohn (= virsi 256) on laajalle levinnyt luterilainen ydinvirsi.

Yllättäen Johann Crügerin säveltämä virsi 119, joka on Ruotsissa ja Suomessa paljon laulettu, ei ole saanut Saksassa Crügerin koraaleille muuten niin tyypillistä suosiota, vaikka esimerkiksi Bach sovitti virren Brunnquell aller Güter Schemellin julkaisemaan kokoelmaan Musikalisches Gesang-Buch. Virttä ei tunneta nykyisissä saksalaisissa virsikirjoissa, ja niinpä siihen sävelletty niukka urkuaineisto on pohjoismaista. Sulo Salosen koraalialkusoitto on julkaistu kokoelmassa Avaja porttis, ovesi (Fazer).

Suomalaisiin koraalitoisintoihin 113, 117 ja 123 on julkaistu kohtalaisesti urkukoraaleja ja alkusoittoja. Viljo Mikkolan kokoelmassa 100 koraalialkusoittoa (julkaistu vuonna 1952, WSOY) on alkusoitto kaikkiin kolmeen. Virteen 117 on lisäksi julkaistu Kaj-Erik Gustafssonin (Organum cantat II, Fazer), Sulo Salosen (Postludio, Fazer), Osmo Tolosen (KJM / proprium 356), Tauno Äikään (Lyhyitä alkusoittoja, Fazer) ja Mirjami Syrjäniemen (49 pientä koraalialkusoittoa, Yhteiskustannus 27) urkukoraali tai alkusoitto, ja virteen 123 Sulo Salosen (Avaja porttis, ovesi, Fazer), Volker Gwinnerin (12 suomalaista urkukoraalia I, Fazer) urkukoraalit ja Reino Karppisen alkusoitto (31 koraalialkusoittoa, Tampereen hiippakunta v. 1976).