Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helluntaipäivä

Soolo

Dieterich Buxtehude sävelsi helluntain "pienoisevankeliumista" (Joh. 3: 16 - ) kaksi sopraanon (+kaksi viulua ja basso continuo) soolokantaattia, toisen saksaksi, toisen latinaksi:
- Also hat Gott die Welt geliebt (BuxWV 5)
- Sicut Moses exaltavit serpentem (BuxWV 97)

BuxWV 97:n teksti alkaa jo evankeliumin jakeesta 15. Kyseinen jae kuuluu oikeastaan kolminaisuudenpäivän evankeliumitekstiin (Joh. 3: 1 - 15), jolloin Buxtehuden teosta myös voidaan laulaa.

Myös Buxtehuden helatorstaikantaatti Gen Himmel zu dem Vater mein (BuxWV 32) sopraanosolistille, viululle ja viola da gamballe sekä basso continuolle sopii laulettavaksi helluntaina. Kantaatin teksti- ja sävelmälähteenä ovat Martti Lutherin virren 261 säkeistöt 9 - 10.

Georg Philipp Telemannin toisen helluntaipäivän kantaatti Schmückt das Frohe Fest mit Maien (Puhkee kevät kukkahansa) on sävelletty korkealle äänelle, viululle ja basso continuolle. Kantaatti kuuluu Telemannin kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst I. Se on suomennettu Aila Mielikäisen tekstivihkosessa Ikilähde laupeuden ( SKML 134).

Päivän aina luettavaan epistolaan (Ap.t. 2) on julkaistu Juhani Haapasalon motetti Me kuulemme kahdelle sooloäänelle ja uruille (KJMK, 1992).

Lisää soolo-ohjelmistoa erityistä-sivulla ja Bachin kantaattien sivulla!