Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Helluntaipäivä

Kuoro

Helluntaipäivän psalmiin on sen uuden antifonin kera julkaistu Ritva Holman introitus Herran Henki täyttää maanpiirin uruille, lapsiryhmälle, miesäänille ja 4-ääniselle sekakuorolle (KJM / proprium). Helluntaille on myös oma psalmikertosäkeensä Kun sinä lähetät henkesi (vkl 781), johon liitettävä psalmi (kuorolle SATB) on julkaistu Käsikirjakomitean lisä- ja virikeaineistossa (vuodelta 1997) ja uudelleen Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia III.

Juhani Haapasalo on säveltänyt motetin Me kaikki kuulemme kahdelle lauluäänelle ja uruille (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja). Motetin tekstinä on helluntain aina luettavan epistolan jae (Ap.t. 2:11b).

Ritva Holma on säveltänyt myös vastauspsalmin Kaikki luotusi tarkkaavat sinua, Herra seurakunnalle, sooloäänelle, kuorolle SATB ja uruille sekä evankeliumimotetin Jos joku rakastaa minua 3-ääniselle sekakuorolle a cappella (Joh. 14: 23). Osmo Honkasen Totuuden Henki (vastausmusiikki kuorolle SAB ja uruille) on niin ikään KJM:n proprium-aineistoa.

Sulo Salosen motetti Puolustaja, Pyhä Henki (Joh. 14: 26) on julkaistu Salosen kokoelmassa 22 evankeliumimotettia I (Fazer). Ahti Kuorikosken motetti Rauhan minä jätän teille (Joh. 14: 27a) on osa kantaatista Armo ja rauha (SKUL 141). Helluntain II vsk:n evankeliumiin (Joh. 14:18-20) on Juhani Haapasalo säveltänyt motetin En minä jätä teitä orvoiksi kuorolle SAB (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).

Helluntain virsiin on KJMK:n Kirkkovuoden graduaalit -sarjassa julkaistu seuraavia sovituksia:
- 113, Ahti Kuorikoski (Kvg I), 2 var. (SB, SATB)
- 114, Kaj-Erik Gustafsson (Kvg II), 3 v. (SAB, urut+disk, AB+disk)
- 115, Eero Väätäinen (Kvg I), 2 v. (cf+urut, SAB)
- 117, Jouko Linjama (Kvg III), 3 v. (SATB, SA, SATB)
- 119, Kaj-Erik Gustafsson (Kvg III), SAB
- 121, Tuomo Nikkola (Kvg I), SATB
- 123, Jouko Linjama (Kvg I), 3 v. (SATB, SA, SAB)
- 124, Eero Väätäinen (Kvg I), 2 v. (SB, SAB)

Helluntain kuorolauluja on julkaistu Fazerin Cantionale III-kuorovihkossa: Melchior Vulpiuksen Nyt saavu, oi Henki, Johann Waltherin Nyt saavu, Henki taivainen ja Nyt kiitos soikoon Jumalan sekä Johann Georg Ebelingin Totuuden Henki, kaikki sekakuorolle (SATB). Suomalaisia helluntain kuorolauluja kolmiääniselle sekakuorolle (SAB) ovat Toivo Elovaaran Oi Pyhä Henki, vahvista (kokoelmassa Kiitetty isäin Jumala, Fazer), Ilmari Raution Tule, Pyhä Henki (Westerlund) ja Mika Piiparisen Kosketa minua, Henki (Musiikki-Pukkila). Ilmari Raution sovitukset (SATB) Nyt, Pyhä Henki, pyydämme ja Jumalan Pyhä Henki on julkaissut SKML.