Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. pääsiäispäivä

Urut

Suomalaisiin koraaleihin on sävelletty aineistoa muuallakin kuin Suomessa. Saksalainen Volker Gwinner on koonnut kaksi kokoelmaa (12 suomalaista urkukoraalia I ja II), jotka on julkaissut Fazer. Toisen pääsiäispäivän virsiehdotuksista kolmeen on julkaistu Gwinnerin urkukoraali, sävelmiin 95, 102b ja 103. Harvemmin esiintyvään virren 102 a-sävelmään on julkaistu Tuomo Nikkolan urkukoraali (kokoelmassa Pieni urkukoraalikirja, Yhteiskustannus 78) ja Juhani Haapasalon urkukoraali (Sulasolin kokoelmassa Musiikkia messuun, S2531) sekä Viljo Mikkolan ja Mirjami Syrjäniemen alkusoitot, edellinen Mikkolan kokoelmassa 100 koraalialkusoittoa (WSOY 1950), jälkimmäinen Syrjäniemen kokoelmassa 49 pientä koraalialkusoittoa (Yhteiskustannus 27). Kari Vuolan alkusoitot virteen 95 ja virteen 103 on julkaistu kokoelmassa 55 koraalialkusoittoa (saatavana suoraan tekijältä).

Jukka Kuninkaanniemen Te kristityt, juhlikaa! (Musiikkia pääsiäisjumalanpalvelukseen kuorolle SATB, uruille ja trumpetille) kuuluu KJM:n proprium-aineistoon.

Toisen pääsiäispäivän ylistysvirtenä voidaan laulaa virren 96 (Christ lag in Todesbanden) kuudes säkeistö (Siis tänä riemujuhlana). Tällöin päätössoitoksi on tarjolla runsaasti klassisia urkukoraaleita virren sävelmästä.

Alkuvirsiehdotukseen 99 on julkaistu Juhani Haapasalon urkukoraali (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden urkumusiikkia 2).

Pääsiäisyön urkusivulla on lisäksi ehdotuksia Piae Cantiones -pohjaisiin virsiin tai lauluihin sävelletyistä urkuteoksista, jotka erityisesti sopivat pääsiäisaikaan.