Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. pääsiäispäivä

Kuoro

Toisen pääsiäispäivän uuteen psalmiin on julkaistu Aija-Leena Rannan sävellys kolmiääniselle kuorolle (SAB) KJM:n kokoelmassa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan 2. Psalmi voidaan laulaa myös gregoriaaniseen tyyliin (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Päivän I vuosikerran Vanhan testamentin lukukappaleeseen (Joona 2) on Niels Burgmann säveltänyt motetin Joonan rukous kuusiääniselle sekakuorolle SSATBB (KJM / proprium).

I vuosikerran evankeliumin "mottojae" lienee: "Jää meidän luoksemme. Päivä on jo kääntymässä iltaan." (Luuk. 24: 29) Jakeen Bleib bei uns ovat säveltäneet esimerkiksi Samuel Scheidt ja J. S. Bach (ks. lisää Bachin kantaattien sivulta). Suomeksi on julkaistu saksalaisen J. Ph. Kriegerin kantaatti Jo ilta on kahdelle sopraanolle tai tenorille (Fazerin Pro musica -sarja n:o 26) ja ruotsalaisen Gunno Söderstenin pieni motetti Jää luoksemme (Bliv kvar hos oss) kolmelle lauluäänelle (SAB, kokoelmassa Pääsiäismusiikkia, Yhteiskustannus 13).*

Toisen vuosikerran evankeliumitekstiin (Joh. 20: 11-18) on Joona Saraste säveltänyt evankeliumimotetin kuorolle SATB, lukijalle ja sopraanoduetolle (KJM / proprium 347). Saraste on liittänyt myös päivän rukoukseen ja Halleluja-lauluun kaksiäänisen lapsikuoron osuuden (KJM / proprium 348 ja 349). Näitten musiikin lähtökohtana on messusävelmistön 4. sarja.

Päivän virsisuosituksista kahteen on julkaistu vuoden 1986 virsikirjan tekstiasun mukaisia koraalisovituksia:
- 102a, Jouko Linjama, 3 var. (SATB), KJMK, Kirkkovuoden graduaalit I
- 103, Asko Rautioaho, SAB, KJMK, Kirkkovuoden graduaalit II, ja Pekka Kostiainen, SATB + urut, huilu ja viulu (g-molli, osa Pääsiäiskantaattia), SULASOL S436

* Söderstenin motetin suomalaiseen laitokseen on eksynyt painovirhe: tahdin 6 alton (sanoilla iltaan on) nuottiarvot ovat vasemmalta oikealle pisteellinen neljäsosa, kahdeksasosa ja neljäsosa ennen kahdeksasosataukoa (kuten päivän aloitussivun nuottiesimerkissä).