Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. adventtisunnuntai

Tekstit

Ensimmäisen adventin lukukappaleitten sisällöt kertautuvat teksteissä ja virsissä. II vuosikerran Vanhan testamentin teksti "Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem!" (Sak. 9) on myös päivän psalmin antifonina ja sitä siteerataan I vuosikerran evankeliumissa (Matt. 21). Profeetta Sakarjan kehotus kaikuu myös adventin musiikissa. Virren 6 (Käy, kansa, Herraasi vastaan) kertosäkeessä lauletaan: "Jo katsele, tytär Siion, kirkkauttaan."

I vuosikerran toisen lukukappaleen (Room. 13: 1114) teksti "Teidän on aika herätä unesta" on tuttu Armas Maasalon säveltämästä Adventtivesperistä. Maasalon vesper kuuluu suomalaisten kirkkokuorojen kantaohjelmistoon.

Päivän III vuosikerran lukukappale (Ilm. 3: 2022) alkaa Jeesuksen sanoilla: "Minä seison ovella ja kolkutan." Italialainen Francesco Soriano sävelsi tekstiin 1500-luvun lopulla edelleen paljon lauletun kuorolaulun. Myös Johann Sebastian Bach ja Georg Philipp Telemann sävelsivät saman tekstin 1700-luvun alkupuolella adventtikantaateissaan Nun komm, der Heiden Heiland. Lue lisää kuorosivulta ja Bachin kantaattien sivulta!