Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. adventtisunnuntai

Urut

Osmo Tolosen Responsum per organo (vastausmusiikkia uruille) on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa.

Adventtivirsiin on sävelletty paljon urkukoraaleja ja alkusoittoja, vaikka monet adventtivirsien sävelmät ovat pohjoismaisia eivätkä siten ole saaneet saatteekseen klassista saksalaista urkukoraaliohjelmistoa.

Richard Faltinin Hoosianna-hymniin säveltämä alkusoitto ilmestyi Faltinin toimittamassa koraalikirjassa vuonna 1903. Sama alkusoitto on myös edellisen suomalaisen koraalikirjan liitteessä (Maasalo-Kuusisto, 1943). Nykyisen koraalikirjan sävellajissa G-duurissa alkusoitto on julkaistu Fazerin kokoelmassa Joulu on taas. Faltin liitti Hoosiannaan myös muutaman tahdin päätössoiton.

Martti Syrjäniemi on säveltänyt Toccatan teemasta Iloitse morsian (Neljä kappaletta uruille, Ostinato). Kyseiseen sävelmään (virsi 4) on sen klassisilla teksteillä (Auf meinen lieben Gott / Wo soll ich fliehen hin) julkaistu runsaasti eri aikoina sävellettyä aineistoa. Mielenkiintoisimpiin sovituksiin kuuluu nuoren J. S. Bachin pieni koraali, jossa koraalin säkeiden johdantoina on ritornellot eli välisoitot. Näin kokonaisuus on muodoltaan aariamainen, ja sopii erinomaisesti soitettavaksi itsenäisenä, esimerkiksi vastausmusiikkina tai ehtoollisen vieton aikana. Koraalin on julkaissut Carus Verlag (CV 18.114).