Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. adventtisunnuntai

Kuoro

Adventin psalmimusiikkia on julkaistu runsain määrin. KJM:n proprium-musiikin aineistoon psalmeja ovat säveltäneet Arto Turpela (SAB), Osmo Honkanen (SAB), Ene Salumäe (SATB), Jarkko Yli-Annala (SATB) ja Juhani Haapasalo (SATB). Tuomo Nikkolan psalmikertosäkeeseen (virsikirjan liite n:o 765) liittyvä kuoron psalmi (vaihtoehdot 1-äänisestä 4-ääniseen) on julkaistu Käsikirjakomitean lisä- ja virikeaineistossa vuodelta 1997. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

KJM:n vuonna 1994 julkaisemassa vihkosessa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan I on Markku Ylipään, Jouko Piitulaisen ja Hannu Vapaavuoren säveltämät 1. adventin psalmit. Ylipään psalmiin voidaan liittää myös vaskipuhaltimia.

Sulasol julkaisi vuonna 2011 kokoelman Kirkkovuoden psalmimusiikkia I. Se sisältää Kaj-Erik Gustafssonin ja kaksi Juhani Haapasalon säveltämää 1. adventin psalmia.

Adventin tekstimusiikkia ovat proprium-aineistoon säveltäneet Osmo Honkanen (I vsk), Jorma Hannikainen ja Jarkko Yli-Annala (II vsk) ja Jyrki Linjama (III vsk). Francesco Sorianon Katso, minä seison ovella on julkaistu suomeksi Fazerin Cantionale-sarjan osassa IV. Kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja (Sulasol) on kaksi Juhani Haapasalon motettia 2. lukukappaleen (I vsk) tekstiin "Tehän tiedätte, mikä hetki on käsillä".

KJM on julkaissut myös virsiin sovitettua kuoroaineistoa. Kirkkovuoden graduaalit -kokoelmassa on vuorolaulusovituksia virsiin 3 (sov. Jouko Linjama), 4 (Jorma Hannikainen) ja 6 (Markku Ylipää). Uudessa proprium-aineistossa on Jyrki Linjaman adventtimotetti tai vuorovirsi Sun porttis, oves (virsi 2) ja Juhani Haapasalon sovitus Hän nöyrä, hiljainen (virsi 4 säkeistöstä 4 alkaen).

Adventin kantaateista Dieterich Buxtehuden Kommst du, Licht der Heiden on julkaistu myös suomeksi (Edition Canto). Georg Philipp Telemann ja Johann Sebastian Bach sävelsivät kantaatin Nun komm, der Heiden Heiland samaan Erdmann Neumeisterin kokoamaan ja runoilemaan tekstiin (katso lisää Bach-sivulta). Telemannin Machet die Tore weit alkaa nimensä mukaisesti päivän psalmitekstillä. Wolfgang Carl Briegelin Portit nyt auetkaa on alkuosaltaan julkaistu KJM:n aineistossa Virikkeitä riemuvuoden jumalanpalveluksiin 1. Voit tulostaa teoksen kokonaisena pdf-muotoisena.*

Suomalaisia adventtiaiheisia kuorolauluja ovat Ilmari Hannikaisen Psalmi 24 (SKUL 88), Heikki Klemetin Adventtihymni (Suomen Laulun ohjelmistoa n:o 109) ja Ahti Kuorikosken Kuningas kuninkaiden (SKML 39). Reino Karppisen Käy Kuningastas kohtaamaan ja Osmo Tolosen Adventtilaulu on julkaistu kokoelmassa Adventista loppiaiseen (Yhteiskustannus 5). Uutta adventin vespermusiikkia ovat säveltäneet Tuomo Nikkola (KJM 2002), Osmo Tolonen (Yhteiskustannus 28) ja Juhani Haapasalo (Yhteiskustannus 145).

* Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten aineistoa.