Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

17. sunnuntai helluntaista

Kuoro

Päivän psalmiin on KJM:n proprium-aineistossa julkaistu Petri Koivusalon psalmi Herran enkeli on asettunut vartioon uruille ja kuorolle S(ATB) ja Jukka Ritakorven psalmimusiikki Sinä pelastit minut kuolemasta kuorolle SATB.

KJM:n kokoelmassa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan 3 on julkaistu Erkki Tuppuraisen psalmi Sinä pelastit minut kuolemasta. Tuppurainen on säveltänyt antifonin osin puhekuoroksi. Miesäänten laulama antifonin jälkipuolisko jakautuu neliääniseksi. Psalmi on motettimaisesti ns. läpisävelletty. Koska pieni kunnia on jätetty pois, Tuppuraisen psalmi sopii varsinkin vastausmusiikiksi ensimmäiselle lukukappaleelle.

Heinrich Schützin kuoromotetin Ich weiss dass mein Erlöser lebt (SWV 393) teksti on II vuosikerran Vanhan testamentin lukukappaleesta, Job. 19: 25 - 27. Saman tekstin alku on mukana myös G. Fr. Händelin Messias-oratoriossa; ks. tästä soolon sivulta! Myös Juhani Haapasalo on säveltänyt jakeen 25 kahdelle huilulle ja kuorolle SATB. Motetti Minä tiedän, että lunastajani elää on julkaistu kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja (Sulasol).

Juhani Haapasalon motetti Minä uskon (2. Kor. 4:13-14) sooloäänelle, kuorolle SATB ja uruille on sävelletty päivän II vsk:n epistolaan (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).

Päivän II vuosikerran evankeliumin jakeita lainataan Johann Bachin (1604 - 1673) motetissa Unser Leben ist ein Schatten. Motetti on julkaistu suomeksikin (Elo täällä on vain varjo) Fazerin Pro musica -sarjassa. Kyseiset jakeet, "Minä olen ylösnousemus ja elämä" ovat myös Heinrich Schützin kolmelle bassoäänelle ja continuolle säveltämän konserton Ich bin die Auferstehung (SWV 324) tekstinä. Samaan tekstiin sävelletty Dieterich Buxtehuden kantaatti esitellään soolosivulla.

Päivän virsiin julkaistuja kuorosovituksia:
- 242 Juhani Haapasalo, 2 var (SAB, SATB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit I
- 249b Jukka Ritakorpi, SATB, KJM / proprium 387
- 297 Osmo Honkanen, koraalikantaatti solisteille, kuorolle SATB ja jousiorkesterille, KJM / proprium
- 517 Tuomo Nikkola, SATB + 2 diskanttisoitinta ja säestys, KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 604 Jouko Linjama, SATB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit III
- 625 Juhani Haapasalo, 2 var (SA, SAB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit III, tai 4 var (SA, SAB, SATB, cf + disk), KJM / Pyhäinpäivän vesper