Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

17. sunnuntai helluntaista

Virret

Alkuvirsiehdotukset
625 Jeesus elää, turvani
297 Mun hyvään Herraani
517 Herra, kädelläsi

Päivän virsi -ehdotukset
242 Jo vaietkoon vaikerrus, itku
249 Pois kirkas suvi kulkee
604 Oi Herrani, kun matkani
616 Puhtaana niityn kukka

Päivän alkuvirsissä korostuu Jumalan huolenpito, myös elämän äärimmäisillä rajoilla. Päivän virreksi on ehdolla virsiä, joissa päivän evankeliumiteksteihin liittyen muistutetaan, että Kristus on voittanut kuoleman vallan ja kuolema on kristitylle portti ikuiseen elämään.

Virsien 625 (Jesu, meine Zuversicht) ja 297 (Auf meinen lieben Gott) sävelmiä lauletaan monen muunkin virren sävelminä. Tänä pyhänä ne esiintyvät 1600-luvun "nimiteksteillään". Alkuvirsiehdotuksista kolmas (virsi 517) on aivan uusi, Pekka Simojoen ja Anna-Mari Kaskisen virsi.

Virren 242 runo on virsikirjamme vanhimpia, aina 400-luvulta. Sitä lauletaan meillä vuonna 1868 julkaistulla suomalaisen Rudolf Lagin koraalilla. Muut päivän virreksi ehdotetuista tulivat vasta uuteen suomalaiseen virsikirjaan. Virsi 616, ainoa suomalaisen virsikirjan islantilainen virsi, on jo 1600-luvun lopulta. Niilo Rauhalan virren 604 väkevä runo on saanut tulkikseen Jouko Linjaman majesteettisen sävelmän, jota värittävät terssi- ja tritonussuhteiset harmoniat.