Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

17. sunnuntai helluntaista

Soolo

Dieterich Buxtehuden kantaatti Ich halte es dafür (BuxWV 48) sopraano- ja bassosolistille, viululle, alttoviululle ja basso continuolle alkaa päivän I vuosikerran epistolan tekstillä: "Minä päättelen, etteivät nykyisen ajan kärsimykset ole mitään sen kirkkauden rinnalla, joka vielä on ilmestyvä ja tuleva osaksemme." Tekstikonserttoa seuraa säkeistöaaria ja päätösaamen. Kantaatin osia voidaan esittää myös itsenäisinä. Kuuntele mp3-muotoinen näyte kantaatin tekstikonsertosta! * Lisätietoa saat myös erityistä-sivulta.

Buxtehuden bassosoolokantaatti Ich bin die Auferstehung und das Leben (BuxWV 44) käsittää päivän II vuosikerran evankeliumin Jeesuksen sanat: "Minä olen ylösnousemus ja elämä" Teoksen suurehko soittimisto kuvailee kuoleman ja elämän vastakohtaisuutta seuraavassa näytteessä.*

Myös III vuosikerran epistola on Buxtehuden kantaatin Ich habe Lust abzuscheiden nimitekstin lähteenä. Mottotekstiä "Haluaisin lähteä täältä ja päästä Kristuksen luo" (Fil. 1: 23) seuraa tuntemattoman runoilijan tekstiin sävelletty nelisäkeistöinen aaria. Siinä kantaatin kukin solisti (kaksi sopraanoa ja basso) laulavat vuorollaan ja lopuksi yhdessä taivasikäväänsä. Kantaatti on säilynyt kahtena eri versiona. Näiden eroja ja säveltäjän ajattelun syventymistä voit tarkastella tästä linkistä!

G. Ph. Telemannin soolokantaatin Unverzagt in alemm Leide (Vahvana myös vaivan alla) päätösaaria Kun elän, kuolen nimessäsi liittyy läheisesti päivän aiheeseen, vaikka teos on sävelletty kolmanteen joulupäivään.

Kantaatti on sävelletty korkealle äänelle, viululle ja basso continuolle ja kuuluu Telemannin kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst I. Se on suomennettu Aila Mielikäisen tekstivihkosessa Ikilähde laupeuden (SKML 134).

G. Fr. Händelin Messias-oratorion sopraanoaaria Ich weiss, dass mein Erlöser lebt on sävelletty Jobin kirjan tekstiin (Job. 19: 25). Teksti on meillä tämän pyhän II vuosikerran ensimmäisenä lukukappaleena. Messias-oratorion suomenkielisen vokaalipartituurin (suom. Reijo Norio) on julkaissut Sulasol.

Lisää soolo-ohjelmistoa Bachin kantaattien sivulla.

* Ensimmäisessä näytteessä (BuxWV 48) esiintyvät Anna-Maria ja Erkki Hannonen, laulu, ja Juhani Haapasalo, urut. Yksityinen konserttinauhoitus. Toisessa näytteessä (BuxWV 44) soittaa Period Instrument Ensemble. Näyte on levyltä Cantatas for Bass, Sony Music. 01- 068264 - 10.