Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluaamu

Kuoro

Jouluaamun musiikilliset mahdollisuudet ovat perinteikkäät ja rikkaat, vaikka teksteissä ei ole vuosikertakiertoa.

Psalmimusiikkia jouluaamuun on säveltänyt Jarkko Yli-Annala (teokset sekä kolmi- että neliääniselle sekakuorolle, KJM / proprium). Pekka Kostiaisen Maan ääretkin saavat tietää kuorolle (SATB, Yhteiskustannus 107) ja uruille on sävelletty päivän psalmin jakeeseen (Ps. 98: 3b). Se sopii esimerkiksi vastausmusiikiksi. Katso lisäksi esimerkkiä gregoriaanisesta joulupsalmista jouluyön kuorosivulta. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Jouluaamun profetiaan (Jes. 9) on Juhani Haapasalo säveltänyt motetin Kansa joka pimeydessä vaeltaa, kuorolle SAB (julk. kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja, Sulasol).

Kaj-Erik Gustafssonin Jouluproprium sisältää psalmin lisäksi jouluevankeliumiin sävelletyn teoksen solistille, kuorolle SATB ja uruille (ks. jouluaaton sivua) sekä kuoron vuorolaulusäkeistöjä päivän virteen Enkeli taivaan. Sirkku Rintamäen evakeliumimotetti Älkää pelätkö on sävelletty miesäänelle, kuorolle SATB ja uruille. Tästä avaat mp3-näytteen* motetin alusta. Molemmat teokset kuuluvat KJM:n proprium-aineistoon.

Jarkko Yli-Annalan motetti esilaulajalle ja kuorolle SATB on sävelletty evankeliumitekstin huipentumaan Jumalan on kunnia korkeudessa (Luuk. 2: 14). Toisen lukukappaleen päätösosaan Yli-Annala on säveltänyt tekstimusiikkia Sinä olet minun Poikani kuorolle SATB, lukijalle ja sopraanosoololle (KJM / proprium).

Johanna Linna on säveltänyt kolmen joulukantaatin sarjan, jonka tekstirunkona on Luukkaan jouluevankeliumi. Kantaatit Kuului laulu enkelten ja Jouluyö, juhlayö on julkaissut Yhteiskustannus (numerot 112 ja 109). Teokset on sävelletty sekakuorolle, solisteille, jousiyhtyeelle ja uruille.

Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio viivähtää melko pitkään jouluyön tapahtumissa. Oratorion osat 10 ja 11 on sävelletty Jesajan profetian tekstiin ja osat 12 - 15 jouluevankeliumin jakeisiin. Messias-oratorion kuoro- ja soolopartituurin suomeksi ja englanniksi on julkaissut SULASOL.

Jouluajan klassista ohjelmistoa on julkaistu myös suomeksi. Musiikki Fazerin Pro musica -sarjassa ovat ilmestyneet Johann Rudolf Ahlen Merk auf, mein Herz kuorolle, sooloäänille ja soittimille, Johann Kuhnaun Es ist ein Kind geboren kuorolle, sooloäänille ja soittimille ja Dieterich Buxtehuden In dulci jubilo kolmiääniselle kuorolle tai solistiyhtyeelle (SSB), kahdelle viululle ja basso continuolle. Ahlen teos perustuu Enkeli taivaan -virren jälkipuoliskoon. Säkeistömuotoisena siitä voidaan erottaa yksittäisiä osia vaikkapa virren 21 vuorolaulun yhteyteen. Tästä voit tulostaa käyttöösi Ahlen kantaatin yhden säkeistön neljälle solistille ja kuorolle (SATB) pdf-muotoisena dokumenttina.** Säkeistö on tekstitetty virren kahdeksannen säkeistön sanoin, joten se voi johdattaa seurakunnan laulamiin säkeistöihin 9 - 10.

Enkeli taivaan -virsi on mukana jouluajan suurissa kirkkomusiikkiteoksissa kuten J. S. Bachin Jouluoratoriossa (tästä lisää joulupäivän Bachin kantaatit -sivulla), mutta monesti myös itsenäisen teoksen runkona. Romantiikan ajan dramaattisuuden tai myös sisäänpäin kääntyneen mystiikan ystäville löytyy vielä kaksi tärkeätä Enkeli taivaan -teosta, Felix Medelssohn-Bartholdyn laajamuotoinen kantaatti Vom Himel hoch kuorolle, solisteille ja sinfoniaorkesterille, ja Max Regerin tunnelmallinen Vom Himmel hoch kuorolle, solisteille, kolmelle viululle ja uruille.

* Näytteessä esiintyy Kannelmäen seurakunnan kamarikuoro Vox Canora. Soolon laulaa Vesa Järvinen. Urkurina ja kuoronjohtajana on Sirkku Rintamäki. Suora radiointi jouluaamun jumalanpalveluksesta vuonna 1998.

** Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten aineistoa.