Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluyö

Kuoro

Jouluyön psalmimusiikkia kuorolle ovat KJM:n proprium-aineistoon säveltäneet Petri Koivusalo, Pekka Nyman ja Pekka Suikkanen. Petri Koivusalon psalmi on sävelletty kuorolle (SATB), baritonisoololle ja uruille, Pekka Nymanin psalmi sooloäänelle ja kaksiääniselle kuorolle (joko SA tai AT) sekä säestyssoittimille. Säestyssoittimiksi ehdotetaan pianoa tai muuta kosketinsoitinta, bassoa, kitaraa, lyömäsoittimia ja rumpuja, mutta soittimia voidaan käyttää joustavasti. Pekka Suikkasen psalmin esittäjistöön kuuluu solistin lisäksi kuoro (SATB) tai urut. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Kirkkovuoden introitukset 1 (Andersén - Kuusisto / Fazer) sisältää gregoriaaniseen sävelmään muokatun jouluaamun introituksen Lapsi on syntynyt meille. Se sopii edelleen laulettavaksi milloin vain jouluaikana, vaikka tämä antifoniteksti (Jes. 9: 5) ei olekaan uuden Evankeliumikirjan antifoneja. Saman introituksen pohjalta Sulo Salonen sävelsi versionsa kuorolle ja uruille (Salonen, Introitus-sävelmiä 1, Fazer).


 

Heinrich Schützin säkeistömuotoinen psalmi 96 (kuorolle SATB ja basso continuolle) on julkaistu suomeksi (Laulakaa riemuin, kaikki maa) Fazerin kuorovihkossa Carmina 3. Dieterich Buxtehuden psalmikonsertto Cantate Domino on sävelletty latinankieliseen psalmiin 96. Teos on kirjoitettu kolmelle lauluäänelle (SSB) ja basso continuolle.

Fazerin Pro musica -sarjassa on julkaistu suomenkieliset kuoropartituurit psamiin 96 pohjautuviin Johann Stadenin (Cantate Domino, Pro musica nro 22) ja Henry Purcellin (O sing unto the Lord, Pro musica 6) teoksiin. August Topmanin Laulakaa Herralle (Ps. 96: 2) on julkaistu kokoelmasssa 10 Eesti-Suomi kuorolaulua sekakuorolle (Yhteiskustannus 6)

Pekka Suikkanen on sovittanut päivän virren 34 (Ylitse Juudean laidunten) kuorolle (SATB), seurakunnalle ja uruille (KJM / proprium). Saman virren on sovittanut myös Jorma Hannikainen KJM:n Kirkkovuoden graduaalit I -kokoelmaan.

Pekka Nyman on säveltänyt jouluevankeliumin jakeen Teille on syntynyt Vapahtaja kuorolle (SATB) ja lyömäsoittimille. Se sopii laulettavaksi myös evankeliumin yhteydessä, mutta säveltäjä on viitannut erityisesti johdanto- ja päätömusiikin tehtävään. Pekka Suikkanen on säveltänyt päätösmusiikiksi Jaakko Haavion suomentaman Kun jouluaamu koittaa lauluyhtyeelle tai kuorolle SATBB. Molemmat sävellykset kuuluvat KJM:n proprium-aineistoon.

Ks. lisää joulun kuorolauluja jouluaamun sivulta!