Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluyö

Soolo

Uudessa KJM:n proprium-sarjassa on julkaistu Pekka Suikkasen psalmimusiikki Laulakaa Herralle uusi laulu. Suikkasen tekstimotetti 1. lukukappaleesta (Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, Jes. 9: 1 - 6) on sävelletty sooloäänelle, lukijalle ja uruille. Seuraava nuottiesimerkki havainnollistaa, miksi teos sopii nimenomaan jouluyöhön:


 

Myös Pekka Nymanin sävellys samaan tekstiin Jesaja 9: 1 - 6 on julkaistu KJM:n proprium-sarjassa. Nymanin soolosävellys (tai unisono-kuoro) tarvitsee säestyssoittimikseen pianon tai kitaran, basson ja lyömäsoittimia. Esimerkiksi vastausmusiikiksi sopiva Nymanin Jouluyön laulu on puolestaan instrumentaalisävellys soolosoittimelle ja kitaralle tai pianolle.

Georg Philipp Telemannin soolokantaatti Unverzagt in allen Leide (Vahvana myös vaivan alla) on alkuaan sävelletty kolmanteen joulupäivään. Meillä teos sopii Jesajan kirjan tekstisitaattiensa takia erityisesti jouluaamuun ja jouluyöhön. Teos on sävelletty korkealle lauluäänelle, viululle ja basso continuolle. Kantaatin suomennos on julkaistu Aila Mielikäisen Telemann-vihkosessa Ikilähde laupeuden (julk. Suomen Kirkkomusiikkiliitto).

Dieterich Buxtehuden konsertto Cantate Domino kolmelle lauluäänelle (SSB) ja basso continuolle on sävelletty jouluyön psalmiin. Sen kuvioissa helkähtää jouluriemu, vaikka latinan kieli jättäisi tekstin yksityiskohtia käsiohjelman käännettäväksi:


 

Ks. lisää soolo-ohjelmistoa jouluaamun sivulta!