Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

3. sunnuntai loppiaisesta

Bachin kantaatit

3. sunnuntaille loppiaisesta on säilynyt neljä Bachin kantaattia:
- Herr, wie du willt, so schicks mit mir (BWV 73)
- Was mein Gott will, das gscheh allzeit (BWV 111)
- Alles nur nach Gottes Willen (BWV 72)
- Ich steh mit einem Fuss im Grabe (BWV 156)

Kaikissa neljässä päivän kantaatissa tekstin lähtökohta on evankeliumin päätösjakeen Jeesuksen sanoissa "Tapahtukoon niin kuin uskot", vaikka lausetta ei suoraan siteeratakaan. Kolmessa kantaatissa sen sijaan lainataan keskenään samansisältöisiä virsiä, joissa pyydetään, että Jumalan tahto tapahtuisi.

BWV 73 on sävelletty Bachin ensimmäisenä Leipzigin kanttorivuotena tammikuussa 1724. Kantaatti alkaa kuoron koraalin ja solistien resitatiivin yhdistelmällä, tekstinä vuoden 1938 suomalaisen virsikirjan virsi 351 (Sun tahtoos, Herra, alistun), sävelmä = virressä 605. Moni-ilmeinen mutta suppeahko teos jatkuu tenorin aarialla ja basson resitatiivilla ja aarialla, joita seuraa päätöskoraali, virren 293 viimeinen säkeistö.

BWV 111 on koraalikantaatti (vuodelta 1725), jonka pohjana on Brandenburgin rajakreivi Albrechtin virsi, vuoden 1938 suomalaisen virsikirjan teksti 347. Mielenkiintoiseksi kantaatin koraalin tekee se, että sävelmään Was mein Gott will pohjautuu nk. Paavon virren suomalainen toisintosävelmä. Vain nelisäkeistöisen virren aloitus ja päätös ovat kantaatin kehyksinä. Basson aaria ja alton resitattivi peilaavat kantaatissa virren toista säkeistöä ja alton aaria ja sopraanon resitatiivi kolmatta. Sävelmälähteen sukulaisuus Paavon virren Sinuhun turvaan, Jumala (virsi 382) kanssa mahdollistaa aivan uuden "pienkantaatin" muodostamisen teoksen aloitus- ja päätöskoraaleista: suomenkielinen Paavon virren aloitus ja päätös istuvat helposti Bachin koraalikantaatin nuottitekstiin.

BWV 72 on sävelletty weimarilaisen hovirunoilija Salomon Franckin tekstiin, ilmeisesti kuitenkin vasta Leipzigissa vuonna 1726. Kantaatin päätöskoraalin teksti on sama kuin edellisen kantaatin aloitus. Muilta osin teksti on kokonaan vapaata, mutta Franck sijoittaa siihen useita viittauksia päivän evankeliumiin. Vapaa lainaus "Herr, so du willt" toistuu alton resitatiivissa yhdeksän kertaa!

BWV 156 kuuluu runoilijanimimerkki Picanderin vuosikertaan ja lienee esitetty ensi kerran vuonna 1729. Teoksen tunnetuin osa on eittämättä sen soitinjohdanto, oboen ja jousisoitinten adagio*, joka tunnetaan myöhemmän oboekonserton hitaana osana ja lienee jo aiemmin ollut soitinkonserton osa. Huolimatta dramaattisesta, miltei komiikkaa hipovan traagisesta aaria-aloituksestaan, jossa laulajan "toinen jalka on jo haudassa", kantaatti on valoisa ja päättyy jälleen virteen ja tekstiin: "Herr, wie du willt!"

Myös Bachin koraalikantaatti Allein zu dir, Herr Jesu Christ (BVV 33) voidaan liittää tähän pyhään, koska sen pohjana olevaa virttä 296 lauletaan meillä päivän virtenä. Katso lisää 14. sunnuntain helluntaista Bach-sivulta!

* Näyte on levyltä Bach, Kantaten, Hänssler Classic, MM4183-2. Esiintyjät Otto Weber, oboe, ja Bach-Collegium Stuttgart, joht. Helmut Rilling.