Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

14. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

14. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Du soll Gott, deinen Herzen, lieben (BWV 77)
- Allein zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 33)
- Ihr, die ihr euch von Christo nennet (BWV 164)

Lisäksi tälle sunnuntaille sopii kantaatti Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 177).

BWV 77 alkaa majesteettisella kuoro-osalla, jonka tekstiä "Rakasta Herraa, Jumalaasi…ja lähimmäistä niin kuin itseäsi" kommentoi orkesterin toistuva lainaus Martti Lutherin virren sävelmästä Dies sind die heil'gen zehn Gebot (Nää käskysanaa kymmenen). Saksalainen Bach-tutkija Alfred Dürr toteaa Bachin tässä alleviivaavan Jeesuksen sanoja: "Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat" (päivän evankeliumin rinnakkaisteksti, Matt. 22: 40). Kantaatti jatkuu basson resitatiivilla "So muss es sein!" Sitä seuraa sopraanon aaria "Mein Gott, ich liebe dich von Herzen". Seuraavat tenorin resitatiivi ja alton aaria viittaavat evankeliumin jälkipuoliskoon, Jeesuksen kertomukseen laupiaasta samarialaisesta. Kantaatti päättyy kuoron koraaliin.

BWV 33 perustuu samannimiseen virteen (virsi 296), joka oli Bachin aikaan yksi tämän pyhän virsistä. Virren kolmannessa säkeistössä viitataan päivän evankeliumiin: "Sinua anna rakastaa ja veljeäni armahtaa." Virttä 296 voidaan meilläkin laulaa tämän sununtain virtenä. Koraalikantaatissaan Bach seuraa sellaisenaan virren ensimmäistä ja neljättä säkeistöä. Toinen ja kolmas virsisäkeistö on jaettu ja lavennettu kahdeksi resitatiiviksi ja aariaksi.

BWV 164 pohjautuu jo Weimarissa vuonna 1715 julkaistuun hovirunoilija Salomon Franckin tekstiin, jonka Bach lienee säveltänyt 10 vuotta myöhemmin Leipzigissä. Kantaatti poikkeaa edellisistä siten, että se etenee solistisesti (aaria - resitatiivi - aaria - resitatiivi - aaria) ja ohuesti orkestroituna aina päätöskoraaliin asti, jona lauletaan päätössäkeistö virrestä Herr Christ, der einig' Gottes Sohn (virsi 256: 5).

BWV 177 on sävelletty viidenteen sunnuntaihin helluntaista, jolloin virttä Ich ruf zu dir laulettiin päivän virtenä. Meillä virsi 346 on ehdotettu 14. sunnuntain helluntaista alkuvirreksi. Kantaatti on viisiosainen virren säkeistömäärän mukaisesti. Teoksen ääriosat laulaa kuoro, ja kolme välisäkeistöä on muokattu alton, sopraanon ja tenorin aarioiksi. Voit tulostaa käyttöösi pdf-muotoisen alttoaarian*, jonka saksalaisena tekstinä on virren toinen säkeistö. Esimerkissä aarian suomenkieliseksi tekstiksi on vaihdettu virren ensimmäinen säkeistö, joka voi olla itsenäinen tai vaikkapa johdattaa seurakunnan laulamiin säkeistöihin. Solistina voi alton sijaan laulaa myös baritoni.

* Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten esimerkkiaineistoa