Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

3. sunnuntai loppiaisesta

Soolo

Georg Philipp Telemannin soolokantaatti Warum verstellst du die Gebärden (Miks sydämesi vihaan suljet) on sävelletty korkealle äänelle, oboelle ja basso continuolle. Sen lähtökohtana oleva teksti (Room. 12: 17 - 21) ei tosin ole enää tämän sunnuntain tekstejä, mutta teos sopii silti laulettavaksi myös tänään. Kantaatti kuuluu Telemannin kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst I. Se on suomennettu Aila Mielikäisen tekstivihkosessa Ikilähde laupeuden (SKML 134).

Myös Dieterich Buxtehuden kantaatti Wenn ich, Herr Jesu, habe dich alttosoololle, kahdelle viululle ja basso continuolle sopii tälle pyhälle ja yleensäkin loppiaisaikaan. Sen runon pohjana oleva psalmi 73 ei nykyään ole sidottu mihinkään tiettyyn pyhään, mutta psalmin sanoma Jumalan huolenpidosta sopii hyvin päivän teksteihin.

Buxtehuden kantaatti on alkuaan sävelletty kontratenorille eli miesaltolle. Sen voi mainiosti laulaa myös bassoääni oktaavia alempaa. Kahden viulun säestys voidaan haluttaessa korvata uruilla. Tästä pdf-nuotista voit tutkia kantaatin eri esitysmahdollisuuksia.*

Lisää soolo-ohjelmistoa Bachin kantaattien sivulla!

* Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten aineistoa.