Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Kynttilänpäivä

Urut

Kynttilänpäivään kuuluu Simeonin kiitoslaulu, Nunc dimittis. Martti Lutherin virsiparafraasi Mit Fried und Freud ich fahr dahin ei tosin ole enää nykyisessä suomalaisessa virsikirjassa, mutta se on suomennettu mm. Fazerin Cantionale-kokoelmaan (Cantionale IV, s. 173). Samppa P. Asunnan suomennos on kolmisäkeistöinen, kun taas Lutherin virteen kuuluu neljä säkeistöä, mutta yhden säkeistön puuttuminen ei ole pulma seuraavassa ehdotuksessa:

Dieterich Buxtehuden kontrapunktinen tutkielma Mit Fried und Freud (BuxWV 76) voidaan sekä soittaa urkukoraalien sarjana että laulaa urkujen tai muiden soittimien säestyksellä. Erityisen toimiva ratkaisu on laulaa cantus firmus (vuoroon sopraano tai altto, vuoroon basso) ja antaa urkujen soittaa säestyskudos. Lainattaessa Samppa P. Asunnan suomennosta soitetaan säkeistöistä yksi vain urkukoraalina. Tästä mp3-näytteestä kuulet teoksen alun, tällä kertaa jousisoitinten säestämänä.*

* Näyte on levyltä Dietrich Buxtehude, 6 Cantatas, Orchestra Anima Eterna, Collegium Vocale, joht. Jos van Immerseel. Näytteen solistina laulaa Marius van Altena. (CCS 7895-1)