Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

5. sunnuntai pääsiäisestä

Urut

Päivän alkuvirsiehdotuksista virret 271 ja 362 tunnetaan 1600-luvun alkuperäistekstiensä mukaisesti nimillä Nun danket alle Gott ja Christus, der ist mein Leben. Virren 271 sävelmään on julkaistu Martti Syrjäniemen partita Nyt kiitos Jumalan (=virsi 328, Yhteiskustannus 40).

Virren 313 englantilainen sävelmä tunnetaan nykyisin vain Suomen ja Ruotsin virsikirjoissa. Niinpä siihen liittyvä aineistokin on pohjoismaista. Urkukoraaleita tähän sävelmään on julkaistu mm. Sulo Salosen kokoelmissa Avaja porttis, ovesi ja Postludio sekä ruotsalaisessa Introituspreludier-kokoelmassa.

Virteen 353 on KJM:n propriumaineistossa julkaistu Osmo Tolosen urkukoraali.

J. S. Bach sävelsi urkukoraalin virren 278 sävelmään Herr Jesu Christ, du höchstes Gut. Se kuuluu nuoren Bachin urkukoraalien kokoelmaan nimeltä Neumeister-koraalit ja on julkaistu myös Fazerin kokoelmassa Organum cantat I. Päivän virren 350 sävelmä on suomalainen toisinto tästä saksalaisesta sävelmästä. Kun toisinto on rikastunut suomalaisilla "niekuilla" eli koristeilla ja kun myös Bach on säveltänyt koraalinsa sen sävelmää koristellen ja kuvioiden, on aivan mahdollista liittää kyseinen urkukoraali myös sen suomalaisen toisintosävelmän yhteyteen.