Bachin kantaatit
Viidennelle sunnuntaille pääsiäisestä on säilynyt kaksi Bachin kantaattia, Wahrlich, wahrlich, ich sage euch (BWV 86, vuodelta 1724) ja Bisher habt ihr nichts gebeten in meinem Namen (BWV 87, vuodelta 1725).
Molemmat kantaatit alkavat bassosolistin laulamilla, päivän evankeliumiin kuuluvilla Jeesuksen sanoilla. Kantaatin BWV 86 tekstin koostanut ja kirjoittanut tuntematon runoilija on valinnut alkuun sanat: "Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille." Saksalainen Bach-tutkija Alfred Dürr vertaa jousisoitinten säestämää basson ariosoa motettiin, jossa yhtä lailla myös soittimien stemmat voitaisiin laulaa osan fuugamaisen rakenteen vuoksi. Motettisen tekstuurin vastapainona seuraavan alton aarian säestykseen liittyy virtuoosinen sooloviulun obligato.
Kantaatin alkupuoliskon päättää sopraanosolistin koraali virrestä, jossa Jeesus kutsuu luokseen työn ja kuormien uuvuttamia (virsi 398, 5. säkeistö). Kantaatti jatkuu tenorin resitatiivilla ja aarialla ja päättyy kuoron koraaliin virrestä 262.
BWV 87 sisältää kaksi suoraa lainausta päivän evankeliumista. Bassosolisti aloittaa jälleen Jeesuksen sanoilla: "Tähän asti te ette ole pyytäneet mitään minun nimessäni." Kantaatin runoilija Mariane von Ziegler kohdistaa sanat kuulijaan, joka alton resitatiivin ja aarian sanoin pyytää, että Jeesus auttaisi turvautumaan häneen. Toinen lainaus päivän evankeliumista on sen päätösjae: "Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman."
Tenorin mietiskelevää aariaa "Ich will leiden, ich will schweigen" seuraa päätöskoraali: "Muss ich sein betrübet? So mich Jesus liebet…" Päätöskoraalin tekstiä, jota ei ole käännetty suomeksi, kantaa tuttu virsisävelmä Jesu, meine Freude (= virsi 303).
|