Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluaatto

Urut

Jouluaaton virsiehdotuksiin on niukalti tarjolla urkuaineistoa sävelmien kuorolaulutaustan takia. Virteen 23, joka tunnetaan nimellä Es ist ein Ros entsprungen liittyy Johannes Brahmsin urkukoraali. Anton Heiller on puolestaan säveltänyt siitä pienen partitan (Doblinger 02 378), samoin norjalainen Bjarne Sløgedal (Variasjoner over Koralen En rose er utsprunget, Norsk Musikforlag, N.M.O 10366). Kari Vuola on julkaissut alkusoitot virteen 23 sekä virteen 27 kokoelmassaan 55 koraalialkusoittoa (saatavana suoraan tekijältä). Ruotsalaisen Bedrich Janaceckin urkukoraali Det är en ros utsprungen on julkaistu kokoelmassa Lux aeterna II (SK-Gehrmans Musikförlag).

Virteen 27 sävelletty ja sovitettu aineisto löytyy useimmiten nimellä Adeste fideles. Latinankieliset alkusanat paljastavat eron, joka kannattaa ottaa huomioon: sävelmän muoto on Suomessa ja Ruotsissa iskulla alkava, muualla pääosin kohotahdillinen. Ranskalaisen Marcel Duprén teos Variations on Adeste Fideles perustuu kuitenkin iskulla alkavaan sävelmämuotoon. Kuuntele mp3-muotoinen näyte teoksen finaalista! *

Virteen 30 on julkaistu varsinkin saksalaista (Schönster Herr Jesu) ja pohjoismaista (Härlig är jorden) aineistoa. Egil Hovlandin urkukoraali Härlig är jorden on julkaistu kokoelmassa Lux aeterna II (SK-Gehrmans Musikförlag). Martti Syrjäniemen urkukoraali kuuluu kokoelmaan Viisi urkukoraalia hautajaisaiheisista koraaleista (Yhteiskustannus 57). Pekka Kostiaisen urkupartitan Maa on niin kaunis on julkaissut SULASOL.

Kun urkukoraaleista on pulaa, avuksi tulevat vapaat urkusävellykset, jotka monesti sopivat erinomaisesti myös johdattamaan virteen tai päätössoitoksi. Esimerkiksi ruotsalaisen urkurin ja säveltäjän Emil Sjögrenin, Jean Sibeliuksen aikalaisen, Legenda F-duuri sopii hyvin johdattamaan Sibeliuksen virteen Ei valtaa, kultaa, loistoa (virsi 31).**

* Mikko Niinikoski soittaa Olarin kirkon urkuja Urkurakentamo Veikko Virtasen 50-vuotisjuhlalevyllä Toccata. Juhlalevy, jolla esiintyy seitsemän suomalaista urkutaiteilijaa, ei ole kaupallisessa jakelussa, mutta sitä voi tiedustella Urkurakentamo Veikko Virtaselta, puh. 09-3487 2416.

** Juhani Haapasalo soittaa Järvenpään kirkon urkuja. Yksityinen nauhoite.