Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluaatto

Kuoro

Jouluaaton uutta psalmimusiikkia on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa. Mari Torri-Tuominen on sovittanut kahdeksi eri versioksi (SA ja SAA) Kaija Eerolan säveltämän laulun Profeettojen ennustus, jonka tekstin Pertti Luumi on runoillut Jesajan jakeiden pohjalta. Jouluaaton kertosäkeeseen (vkl 767) liittyvät Tuomo Nikkolan kuorosovitus ja psalmi on julkaistu Käsikirjakomitean virikeaineistossa vuodelta 1997. Kaj-Erik Gustafssonin kertosäkeinen psalmi on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol).

Kaj-Erik Gustafssonin tekstimotetti profeetta Miikan tekstiin (Mutta sinä Beetlehem) on julkaistu kokoelmassa Adventista loppiaiseen (Yhteiskustannus 5). Gustafsson on säveltänyt myös jouluevankeliumin (Luuk. 2) osia kuorolle, solistille ja uruille, ks. tästä lisää sivulta erityistä.

Dieterich Buxtehuden nelisäkeistöinen joulukantaatti virrestä Das neugeborne Kindelein on sävelletty kuorolle (SATB), kolmelle viululle ja basso continuolle. Noin 10 minuutin mittainen teos sopii yhtä lailla jouluaattoon kuin muihinkin joulunajan päiviin. Kantaatti on julkaistu suomeksi nimellä On lapsi meille syntynyt (Yhteiskustannus, YK 150).

Joulun kuorolauluja eri kuorokokoonpanoille on julkaistu suomeksi Fazerin nuottikirjssa Carmina II. Fazerin Cantionale I sisältää neljä Michael Praetoriuksen sovittamaa klassista joululaulua: Veisatkaa, On syntynyt Immanuel, Kristus syntyi meille ja Kristus on syntynyt meille. Tuomo Nikkolan Neljä joululaulua sekakuorolle (SATB, Fazer) on julkaistu erillisenä niteenä.

Suomen Kirkkomusiikkiliiton ja Suomen Kanttori-urkuriliiton Yhteiskustannus on julkaissut suuren määrän joulumusiikkiohjelmistoa erilaisille kuorokokoonpanoille:
- YK 4 / 5, Veikko Norontaus, Soittakaa kellot, SATB
- YK 5, kokoelma Adventista loppiaiseen, useita säveltäjiä ja sovittajia
- YK 9, Paavo Haapiainen, Joulumieltä odotellessa, lauluja 1-2 äänelle ja soitinobligatolle
- YK 10 / 1 - 6, Jeesuksen syntymä, lapsikuorolle, Erkki Näreharju, Paavo Haapiainen, Lassi Anttila
- YK 33 kokoelma Adventista loppiaiseen II, useita säveltäjiä ja sovittajia
- YK 37 / 1 - 10, Joulumusiikkia, useita säveltäjiä ja sovittajia
- YK 45 / 5, Jarmo Parviainen, Beetlehem, SATB, kokoelmassa Ylistäkää Herraa kaikki maa
- YK 66 / 1 - 2, Matti Nikunen, Kaksi joululaulua (SAB ja SSA)
- YK 67, Tyni Antamo, Jouluyössä riemuiten (SATB)
- YK 68 / 1 - 2, Esko Solasaari, Kaksi joululaulua (SATB)
- YK 69, Jukka Seppänen - Pekka Kosonen, Jeesus syntyy (SAB + kitara)
- YK 95, Matti Ranta, Kaksi joululaulua mieskuorolle (TB)
- YK 96, Ilmo Riihimäki, Hiljene, maa, SATB + solisti
- YK 97, Ahti Sonninen, Jouluhymni (sov. Ilmo Riihimäki), SATB
- YK 101, Ritva Kotiranta, Oi Jeesuslapsi armain (SATB)
- YK 111 / 4, Heini Kataja-Kantola, Profeetan ennustus (lapsikuorolle ja pianolle tai kitaralle)

Piae Cantiones -kokoelman (julk. Fazer) lauluista huomattava osa on jouluaiheisia.

Vuonna 2003 suomeksi ilmestynyt Ruotsin kirkon virsikirja tuo merkittävän lisän myös suomalaiseen lauluohjelmistoon. Suomen Kanttori-urkuriliitto ja Suomen Kirkkomusiikkiliitto ovat käynnistäneet julkaisusarjan, jossa ilmestyy Ruotsin kirkon virsiä kuorosovituksina. Sarjan ensimmäinen vihkonen Kirkkovuoden virsiä (Yhteiskustannus 116) sisältää useita jouluvirsien sovituksia eri kuoromuodoille.

Sovituksia eri maiden joululauluista on laatinut ruotsalainen Anders Öhrwall kokoelmiin Svensk julmusik, Fransk julmusik ja Engelsk julmusik (Sveriges Körförbunds Förlag).