Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Jouluaatto

Erityistä

Joulun evankeliumi synnyttää jo luettuna monenlaisia kuvia kuulijan mieleen. Monessa seurakunnassa kirkkoon on rakennettu myös jouluseimi, joskus useampikin jouluevankeliumin kohtauksista kuten paimenista kedolla tai tietäjistä seimen äärellä. Evankeliumin lukemista voidaan elävöittää myös draamalla.

Martti Lutherin kirjoittama jouluvirsi Enkeli taivaan (virsi 21) kertoo elävästi jouluyön tapahtumista. Virren pohjalta Kaj-Erik Gustafsson on säveltänyt osan jouluevankeliumin tekstiä laulettavaksi (KJM / proprium). Gustafssonin Jouluproprium värittää hienovaraisesti evankeliumin kertomusta näin:

- Kun lukija on tullut kohtaan Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, alkaa urkujen meditatiivinen alkusoitto lukemisen taustana.
- Lukijan päästyä jakeeseen Pelko valtasi paimenet lukeminen vaihtuu urkujen säestämäksi lauluksi Älkää pelätkö
- Solistin osuus päättyy jakeeseen Te löydätte lapsen, minkä jälkeen lukija lausuu: "Ja samalla hetkellä"
- Seuraa kuoron (SATB) laulama Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Jouluaaton evankeliumi päättyy tähän jakeeseen. Myös Gustafssonin säveltämä musiikki päättyy varsinaisesti tähän ja johtaa seurakunnan laulamaan virren 21 päätössäkeistöön "Nyt Jumalalle kunnia". Säkeistö voineekin korvata sitä edeltävän kuoron laulaman Kunnian, jos kuoroa ei ole käytettävissä.