Kuoro
Päivän psalmi lienee koko psalmien kirjan eniten sävelletty teksti. Niinpä psalmimusiikin valinnassa on runsauden pula. Psalmi 23 sopii toisaalta laulettavaksi monessa muussakin tilanteessa, esimerkiksi joka-aikaisena ehtoollismusiikkina.
Perinteinen gregoriaaninen antifoni ja psalmi on julkaistu Fazerin kokoelmassa Kirkkovuoden introituksia 2 sekä uudessa kokoelmassa Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol. Uuden kirkkoraamatun tekstiin on Annikki Logren sovittanut psalmin, joka on julkaistu KJMK:n Psalmimusiikkia-vihkosessa (2. painos).
Suomalaisia kuorosävellyksiä psalmista 23: - Leevi Madetoja: Ei mitään multa puutu (SULASOL) - Ilmari Krohn: Hyvä paimen (Kirkkokuorolauluja IV, Fazer) - Einojuhani Rautavaara: Psalmi 23 (SKUL 114) - Ilmari Rautio: Paimenpsalmi (SKUL 80) - Jaakko Hulkkonen: Kun Herra vain mua paimentaa (SULASOL) - Tuomo Nikkola: Psalmi 23 lapsikuorolle ja pianolle - Jyrki Linjama: Paimenpsalmi lapsikuorolle tai naiskuorolle (SSA), uruille ja soittimille (Yhteiskustannus 102) - Jaakko Löytty: Herra on minun paimeneni, sekakuorolle ad lib. (kuuluu kokonaisuuteen Matkamiehen iltarukous) - Juhani Haapasalo: Psalmi 23 (Yhteiskustannus 117)
Ruotsalainen Hans-Lennart Raask on säveltänyt psalmin 23 kertosäkeiseksi. Psalmin alku ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu” kertautuu kaikkiaan neljästi. Itse psalmiteksti etenee solistin tai unisonokuoron laulamana. Sävellyksen on julkaissut tukholmalainen Förlaget Filadelfia. Kuuntele tästä mp3-näyte.* Suomenkielisen vokaalipartituurin avaat pdf-muotoisena tästä!**
Franz Schubertin 23. psalmi (naiskuorolle pianon säestyksellä) on ilmestynyt suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa. Heinrich Schütz sävelsi psalmin 23 kokoelmaansa Psalmen Davids solisteille, kuorolle ja basso continuolle sekä myöhemmin laajennettuna versiona kokoelmaan Symphonie sacrae III. Psalmi 23 on myös pienimuotoisena kantionaalilauluna Schützin Becker-psalttarissa, josta se voidaan laulaa suomeksi virren 375 sanoin. Katso myös erityistä-sivulta, miten voit tekstittää anglikaanisen psalmisävelmän suomeksi!
Päivän III vsk:n epistolaan on Kaj-Erik Gustafsson säveltänyt motetin Rauhan Jumala (Hepr. 13:20-21) kuorolle SATB (Sulasol, kokoelmassa Kirkkovuoden motetteja).
Melchior Vulpiuksen motetti päivän I vuosikerran evankeliumiin (Joh. 10: 11 - 16) on julkaistu suomeksi (Yhteiskustannus 120). Motetti kuuluu vuoden 2006 valtakunnallisten kirkkomusiikkijuhlien ohjelmistoon. Vulpiuksen Minä olen hyvä paimen on sävelletty kuorolle (SATB). Motetti sopii laulettavaksi joko osana tekstinlukua (jakeet 14 - 15) tai sen jälkeen sekä myös ehtoollismusiikkina.
Tuomo Nikkolan Hyvä Paimen -sarjasta (Yhteiskustannus 7) lapsi- ja nuorisokuorolle voidaan esittää myös valittuja osia.
* Viljandin kulttuuriakatemian kirkkomusiikinopiskelijoiden kuoro, joht. ja säest. Lea Salumäe (ei-kaupallinen nauhoite) ** Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osaston soveltavien harjoitusten esimerkkiaineistoa
|