Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Uudenvuodenpäivä

Kuoro

Uudenvuodenpäivän psalmiin on julkaistu Jorma Hannikaisen säveltämä psalmi Jeesuksen nimeä kunnioittaen sekakuorolle (SATB) sekä Erkki Raiskin Psalmi 8 kuorolle (SATB) ja uruille (KJM / proprium). KJM:n vuonna 1994 julkaisemassa vihkosessa Psalmimusiikkia Jumalan kansan juhlaan on virteen 458 liitetty Juhani Haapasalon psalmisävelmä kahdelle lauluäänelle. Psalmi voidaan laulaa myös perinteisenä gregoriaanisena psalmina (Antifonisia psalmeja, Kirkkohallitus 2008 / Sulasol). Kaj-Erik Gustafssonin kertosäkeinen psalmi on julkaistu Sulasolin kokoelmassa Kirkkovuoden psalmimusiikkia I. Katso myös erityistä-sivun ehdotusta psalmikertosäkeen käytöstä!

Ensimmäisen lukukappaleen I vuosikerran teksti sisältää Herran siunauksen. Tekstille voidaan laulaa vastaukseksi päivän psalmimusiikkia tai Dieterich Buxtehuden kantaattiosa Illustra faciem tuam (Nyt käännä kasvosi meihin); katso tästä lisää erityistä-sivulta! Jorma Hannikainen on säveltänyt motetin päivän toisen lukukappaleen I vuosikerran tekstiin (Ap.t. 4). Motetti Hän on se kivi sekakuorolle on julkaistu KJM:n proprium-aineistossa.

Jukka Kuninkaanniemi on säveltänyt päivän II vuosikerran evankeliumin miesäänelle (tai -äänille), kuorolle (ad lib.) ja uruille (KJM / proprium).

Päivän virsiin on julkaistu seuraavia kuorosovituksia:
- 39 Eero Väätäinen, SAB, KJM / Kirkkovuoden graduaalit II
- 40 Jouko Linjama, 2 var (SAB), KJM / Kirkkovuoden graduaalit I
- 40 Osmo Tolonen, 4 var (1-ään. + urut, srk, SS + urut, srk + disk.), kokoelmassa Adventista loppiaiseen (Yhteiskustannus 5)
- 329 Hugo Distler, julkaistu vuoden 1938 virsikirjan suomennoksena Fazerin kokoelmassa Carmina 3; ks. myös Bachin kantaattien sivua!
- 600 Kaj-Erik Gustafsson, 2 var (urut + disk, SAB), KJM, Kirkkovuoden graduaalit III
- 600 Matti Rauhala, 3 var (SA / TB, SAB, SATB), SKML 136

Dieterich Buxtehuden kantaatti Afferte Domino (Nyt saapukaa kaikki) kolmelle lauluäänelle (SAB) ja basso continuolle sopii uudenvuodenpäivään ja 2. sunnuntaihin joulusta sekä loppiaisaikaan. Teos on julkaistu suomeksi Fazerin Pro musica -sarjassa (nro 36). Tästä voit kuunnella kantaatin alun suomalaisena esityksenä!*

* Oulunsalon seurakunnan Nuorten kuoro, joht. Tuomo Kangas, fagotistina Seppo Heikkinen ja cembalistina Ullamaija Kinnunen. Äänite on kuoron julkaisemalta C-kasetilta vuodelta 1988 (Sympaali Oy, osnk-02).