Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Uudenvuodenpäivä

Erityistä

Käsikirja osoittaa jouluaikaan psalmikertosäkeen Jumalan sädehtivä kirkkaus (virsikirjan liite nro 769). Se sopii erinomaisesti myös uudenvuodenpäivään. Tuomo Nikkolan säveltämään kertosäkeeseen on julkaistu psalmi Käsikirjakomitean lisä- ja virikeaineistossa (KJM 1997). Sen kumpikin psalmivaihtoehto sopii uudenvuodenpäivään.

Psalmiteksti on mahdollista laulaa myös muulla sopivalla psalmisävelmällä. Toisaalta Tuomo Nikkolan psalmitoteutus on siirrettävissä myös vaihtoehtoisen kertosäkeen (virren 201 alku) yhteyteen, kun kyseinen virsikertosäe lauletaan D-duurissa.

Uudenvuodenpäivän I vuosikerran Vanhan testamentin tekstinä on Herran siunaus (4. Moos. 6: 22 - 27). Tälle tekstille voitaisiin hyvin laulaa vastausmusiikkina myös Dieterich Buxtehuden kantaattisosa Illustra faciem tuam (Nyt käännä kasvosi meihin) kantaattisarjasta Membra Jesu nostri. Sarjan viimeinen kantaatti alkaa kyseisellä kuoro-osalla. Sen psalmiteksti voidaan laulaa suomeksi seuraavasti:

Nyt käännä kasvosi meihin,
nyt käännä,
anna meille rauha.
Armossasi häpeästä kansasi säästä.


Kuoron tai viiden solistin (SSATB) vokaalikudosta värittävät kaksi viulua ja basso continuo. Jos muita soittimia ei olisi saatavilla, osa voidaan laulaa myös pelkästään basso continuon, minimissään urkujen tukemana. Koko kantaatin on julkaissut suomeksi Yhteiskustannus (YK 151).