Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

1. sunnuntai loppiaisesta

Erityistä

1. sunnuntai loppiaisesta sai nykyisen sisältönsä vuoden 1968 käsikirjauudistuksessa. Siksi eräissä lähteissä sen ja 2. sunnuntain joulusta (eli entisen uudenvuodenpäivän jälkeisen sunnuntain) viittaukset menevät ristiin, koska nämä sunnuntait vaihtoivat paikkaa vuonna 1968. Tänä taas johtui siitä, että kun loppiaispäivää vietettiin meillä tuosta alkaen parin vuosikymmenen ajan perinteistä ajankohtaansa lähinnä seuraavana lauantaina, jäi 2. sunnuntai joulusta usein kokonaan pois. Pyhäpäivien sisältöjen vaihto puolestaan turvasi tärkeänä pidetyn kasteen sunnuntain viettämisen joka vuosi.

Esimerkiksi Fazerin julkaisemassa Kirkkovuoden introituslaulut -kokoelmassa nykyinen 1. sunnuntain loppiaisesta introitus on numerona 10* (uudenvuodenpäivän jälkeinen sunnuntai) ja 2. sunnuntain joulusta introitus vastaavasti numerona 12.

* Evankeliumikirja osoittaa 1. sunnuntaihin loppiaisesta nykyisin eri psalmin ja antifonin kuin mainitussa kokoelmassa. Aiempaakin introitusta voidaan silti hyvin laulaa. Haluttaessa sen psalmitekstiksi voidaan vaihtaa uuden raamatunkäännöksen mukainen teksti ja myös nykyinen psalmiteksti psalmista 89.