Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Juhannuspäivä

Bachin kantaatit

Juhannuspäivälle on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Ihr Menschen, rühmet Gottes Liebe (BWV 167)
- Christ unser Herr zum Jordan kam (BWV 7)
- Freue dich, erlöste Schar (BWV 30)

BWV 167 on Bachin ensimmäisiä Leipzigin Tuomas-kanttorina säveltämiään kantaatteja. Tällä ehkä selittyy se, että teos on lyhyt ja vasta päätöskoraalissaan kuoroa kaipaava. Mielenkiintoisesti myös kantaatin soittimisto on kokonaisuudessaan mukana vasta päätöksessä. Tenorin avausaaria ja alton resitatiivia seuraava sopraanon ja alton duetto soivat kuitenkin täyteläisesti, ja trumpetin mukaantulo päätöskoraalin cantus firmusta värittämään on mitä perustelluin ratkaisu, kun basson resitatiivissa on juuri kehotettu: "Stimmet ihm ein Loblied an!" Ylistysvirtenä soi psalmivirren 323 päätössäkeistö.

BWV 7 on koraalikantaatti (vuodelta 1724), jonka pohjana on Martti Lutherin samanniminen virsi. Ensimmäinen ja seitsemäs virrensäkeistö kehystävät kantaattia kuoro-osina, ja muut säkeistöt antavat sisältöään resitatiivien ja aarioiden pohjaksi. Kantaatti ei varsinaisesti liity juhannuspäivän teksteihin. Sitä voidaankin meillä laulaa myös Jeesuksen kasteesta kertovana sunnuntaina; ks. lisää 1. sunnuntain loppiaisesta Bach-sivulta!

BWV 30 on - jos edellä esitelty BWV 167 oli ensimmäisiä Leipzigin kantaatteja - Bachin myöhäisimpiä kirkkokantaatteja ja sai ensiesityksensä juhannuksena 1738. Laaja kaksiosainen teos on kuitenkin syntynyt lähes vuotta aiemmin Johann Christian von Hennickenin kunniaksi. Kantaatin tekstin on liturgiseen käyttöön muuntanut mahdollisesti sen alkuperäinen runoilija, nimimerkki Picander eli Christian Friedrich Henrici, jonka yhteistyö Bachin kanssa oli tunnettua.