Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Kirkastussunnuntai

Bachin kantaatit

8. sunnuntaille helluntaista (josta pohjoismainen kirkastussunnuntai poikkeaa sisällöltään) on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Ärgre dich, o Seele, nicht (BWV 186)
- Was willst du dich betrüben (BWV 107)
- Es wartet alles auf dich (BWV 187)

BWV 186 syntyi alkuaan kolmannen adventtisunnuntain kantaatiksi Weimarissa vuonna 1716. Leipzigissa kantaattia ei laulettu paastonaikoina, jollaiseksi myös adventtiaika heti ensimmäisen adventin jälkeen laskettiin. Niinpä Bach tai hänen runoilijansa muunsi käyttökelpoisen teoksen 8. sunnuntaihin helluntaista sopivaksi muuttamalla muutaman aariatekstin yksityiskohdan ja lisäämällä Salomon Franckin alkuperäiseen takstiin resitatiivit. Myös päätöskoraali vaihtui, ja "uudessa" kantaatissa koraali Es ist das Heil (= virsi 262) päätti laajentuneen teoksen sekä alku- että loppupuoliskon. Ks. lisää 3. adventtisunnuntain Bach-sivulta!

BWV 107 kuuluu vuoden 1724 koraalikantaatteihin, mutta kun niissä yleensä oli virsitekstin lisänä sitä kommentoivia ja laventavia säkeitä, Johann Heermannin virsi on poikkeuksellisesti kantaatin pohjana sellaisenaan. Virren sävelmä on nykyisin tutumpi muista teksteistään, ja niinpä kantaattia voitaisiin soveltuvin osin laulaa (myös suomeksi!) aivan eri tekstillä. Kantaatin virsisävelmää lauletaan Suomessa mm. adventtivirren 7 ja marianpäivän virren 50 yhteydessä.

BWV 187 on vuodelta 1726 ja noudattaa rakenteeltaan Bachin pikkuserkun, Johann Ludwig Bachin kantaatteja, joita Leipzigin Bach niin ikään piti esillä omassa praktiikassaan. Näin teos alkaa Vanhan testamentin tekstillä psalmista 104, josta Bach rakensi taidokkaan kuoro-osan. Kantaatin jälkipuoliskon aloitus on puolestaan basson laulama päivän evankeliumin katkelma: "Älkää siis murehtiko, mitä me nyt syömme…" (Matt. 6: 31 - 32). Meillä kyseinen teksti on 16. sunnuntain helluntaista evankeliumina, jolloin tätä kantaattia ja muitakin Bachin tämän pyhän kantaatteja voidaan hyvin laulaa.