Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

2. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

2. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Die elenden sollen essen (BWV 75)
- O Ewigkeit, du Donnerwort (BWV 20)
- Brich dem Hungrigen dein Brot (BWV 39)

BWV 75 aloitti Bachin Leipzigin kauden toukokuun lopussa 1723. Teos alkaa majesteettisella kuorojohdannolla, jonka tekstinä on psalmin 22 jae 27: "Köyhät syökööt ja tulkoot kylläisiksi, Herraa etsivät ylistäkööt häntä! Olkoon teillä voimaa ja rohkeutta iäti!" Tällä viitataan päivän evankeliumiin rikkaasta miehestä ja köyhästä Lasaruksesta. Sopraanon aaria (kantaatin 5. osa) kertoo sitten Lasaruksesta, jonka enkeli kantoi Abrahamin luo.

Teos jakautuu kahteen puoliskoon, jotka kumpikin päättyvät koraaliin virrestä Was Gott tut, das ist wohlgetan. Kantaattia voi hyvin pitää myös Bachin itsensä mottona hänen aloitettuaan kanttorin työt Leipzigissa. Kantaatin jälkipuoliskon alttoaariassa lauletaan: "Jesus macht mich geistlich reich!" Sitä seuraava basson resitatiivi viittaa päivän epistolaan: "…dass er in Gottes Liebe sich gläubig übe".

BWV 20 aloitti puolestaan Bachin toisen Leipzigin vuosikerran ja koraalikantaattien monikymmenisen sarjan. Johann Ristin laaja virsi on hieman lyhyempänä kantaatin runkona. Jälleen Bach on jakanut teoksen saarnan molemmin puolin, vaikka myöhemmissä koraalikantaateissaan hän on usein tyytynyt tiivimpään, yksiosaiseen kokonaisuuteen. Päivän evankeliumiin teoksen sitoo päätöskoraalia edeltävä alton ja tenorin duetto, joka varoittaa rikkaan miehen esimerkistä.

BWV 39 on mahdollisesti vuodelta 1726. Jälleen teos alkaa laajalla kuorojohdannolla, nyt Jesajan kirjan tekstiin: "Murra leipää nälkäiselle…" (Jes. 58: 7 - 8). Teema kulkee läpi kantaatin. Basson resitatiivi muistuttaa, että kaikki on Jumalan antamaa, ja alton aariassa lauletaan Jumalan luomistyön jatkumisesta.

Myös BWV 39 on kaksiosainen, vaikkei niin laaja kuin muut päivän kantaatit. Sen jälkipuoliskon avaa basson continuosäestyksinen aaria, tekstinään heprealaiskirjeen jae: "Älkäämme unohtako tehdä hyvää…" (Hepr. 13: 16). Sopraanon aaria kiteyttää kaiken olevan Jumalan lahjaa: "Höchster, was ich habe, ist nur deine Gabe." Alton resitatiivi johtaa päätöskoraaliin.