Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

7. sunnuntai helluntaista

Virret

Alkuvirsiehdotukset
520 Oi hyvä Jumala
544 Herra Jeesus, anna minun
352 Herra, koska tuskissani

Päivän virsi -ehdotukset
262 On hyvyydessään Jumala
323 Nyt kiitä, sielu, Herraa
414 Oi, kuinka onkaan autuas

Päivän virsien yhteinen teema on laki. Virsistä vanhin, Paul Speratuksen On hyvyydessään Jumala (virsi 262) muistuttaa, ettei "meistä yksikään täytä lain pyhää vaatimusta". Julius Krohnin virsi Oi, kuinka onkaan autuas lakia noudattava on saanut inspiraationsa psalmista 119. Virren 5. säkeistössä on tunnustus: "Vaan omin voimin hairahduin, yhtenään kaaduin, kompastuin." Gustaf Ållonin Herra, koska tuskissani huudan suurta hätääni (virsi 352) lainaa päivän psalmia 28: "Herra, sinua minä huudan...". Psalmin huokaus "jos sinä et vastaa, olen kuoleman oma" on ilmaistu virressä sanoin "huutoani kohti käänny, etten ahdistukseen näänny". Johann Gramannin virsi Nyt kiitä sielu Herraa (virsi 323) laulaa psalmin 103 sanoin, että Jumala on tuomioissaan vanhurskas, ja "Herran armo säilyy ja uutta luova voima sen."

Johann Heermannin virressä Oi Hyvä Jumala (virsi 520) pyydetään: "Suo minun rakentaa rauhaa ja oikeutta ja itse osoittaa toisille laupeutta." Virren sanoma rinnastuu useampaankin päivän tekstiin. Virsi 262 kiteyttää päätössäkeistössään: "On meissä synti, turmelus, vaan Kristuksessa lunastus." Bach sävelsi virren 262 pohjalta yhden päivän kantaateistaan.

Virsistä uusin on Marja-Terttu Tolamon runoilema Herra Jeesus, anna minun tämä päivä valvoa (virsi 544). Sen sävelmänä sopii ertityisen hyvin laulaa b-sävelmäksi merkittyä pohjalaista kansantoisintoa.