Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

7. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

7. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kaksi Bachin kantaattia:
- Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust (BWV 170)
- Es ist das Heil uns kommen her (BWV 9)

BWV 170 on vuodelta 1726, vaikka sen runoilija Georg Christian Lehms julkaisi tekstin jo vuonna 1711. Teos on alton soolokantaatti, eikä se sisällä edes päätöskoraalia. Solistin lisäksi uruilla on kantaatin kahdessa osassa itsenäinen rooli, vaikka lyhyehköön kantaattiin ei kuulukaan erillisiä soitinosia. Bach miehittää myös kantaatin toisen aarian poikkeuksellisesti: varsinainen bassoäänen tuki puuttuu solistin laulaessa levottoman sydämen tuskasta. Päätösaaria on puolestaan suorastaan triumfaalinen, kun tuska vahtuu Jeesuksen tuomaksi riemuksi.

BWV 9 on tekijänsä Leipzigin alkuvuosien tyylinen koraalikantaatti (virteen 262), vaikka Bach lienee säveltänyt sen vasta vuonna 1732 tai jopa myöhemmin. Virsiteksti on sellaisenaan kantaatin kehyksinä, mutta muuten vapaasti runoiltuna eri äänialojen resitatiivien ja aarioiden tekstinä.

Virsi 262, jonka tekstissä Martti Lutherin työtoveri Paul Speratus opettaa ja pohdiskelee lain ja evankeliumin suhdetta, on edelleen myös suomalaisen Evankeliumikirjan yksi päivän virreksi ehdottamista.