Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Pitkäperjantai

Urut

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus vietetään monesti kokonaan ilman urkuja. Jumalanpalvelusten kirja ei kuitenkaan edellytä, että instrumenttien tulisi vaieta pitkäperjantaina. Myös soitinmusiikin keinoin on mahdollista tuoda ilmaisuun uusia vivahteita ja antaa kuulijalle tilaa hiljentyä.

Pitkäperjantain sanajumalanpalveluksen kulkuun urut voivat osallistua esimerkiksi seuraavalla tavalla:

- Lauletaan virsi 67. Sitä edeltää urkujen alkusoitto. Virttä voidaan säestää urkupistein, tenorin cantus firmusta käyttäen jne.
- Seurakunnan aamen-vastauksia väritetään messusävelmistön ehdottaman duurisatsin sijaan käyttäen esim. fryygisiä kadensseja kuten:


 

- Kaavan kohdassa 5 (virsi tai muuta musiikkia) voidaan soittaa J.S. Bachin urkukoraali Herzliebster Jesu (virteen 71).
- Psalmin kertosäe säestetään.
- Päivän virteen liitetään kuoron laulamat Valitukset (ks. tästä lisää sivulta erityistä). Seurakunta laulaa urkujen tukemana päivän virttä 71.
- Saarnan jälkeen lauletaan Moitteet (ks. tästä lisää sivulta erityistä). Urut tukee ja värittää seurakunnan laulamaa kertosäettä.
- Päätösvirtenä lauletaan virren 63 säkeistöt 3 ja 4, joita seuraa J.S. Bachin urkukoraali virren sävelmään.

Osmo Vatasen koraalimusiikkiluettelossa listataan kuutisenkymmentä säveltäjää, jotka ovat säveltäneet urkukoraaleita tai alkusoittoja virteen 63. Kyseinen virsi voi olla myös toistuvana meditaationa pitkäperjantain sanajumalanpalveluksessa ja rukoushetkissä.

Uruille tarjoutuu tärkeitä itsenäisiä ja säestämiseen liittyviä tehtäviä myös pitkäperjantain vokaalimusiikin yhteydessä. Max Regerin kantaatissa O Haupt voll Blut und Wunden ja Franz Lisztin passiomusiikissa Via crucis (ks. lisää kuoron sivulta!) uruilla on keskeinen rooli.