Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

3. paastonajan sunnuntai

Soolo

Jarkko Yli-Annalan tekstimotetti lauluäänelle ja uruille on sävelletty II vuosikerran Vanhan testamentin lukukappaleeseen. Soolomotetin laulustemma on kirjoitettu keskiäänelle ja soveltuu yhtä lailla nais- kuin miesäänen laulettavaksi (julk. KJM / proprium 328).

Georg Philipp Telemannin 3. paastonajan sunnuntain kantaatti Wandelt in der Liebe on sävelletty keskiäänelle, huilulle, viululle ja basso continuolle. Kantaatti kuuluu Telemannin kokoelmaan Der Harmonische Gottesdienst (Bärenreiter 2953).

Aarian, resitatiivin ja aarian käsittävän soolokantaatin avausaaria on erotettavissa myös itsenäiseksi ja myös pelkästään urkujen säestämäksi. Nimiaaria "Wandelt in der Liebe" on sävelletty herkäksi (Dolce ma non largo) meditaatioksi, jonka päätaitteessa continuistin rooli on minimissään. Pitkien bassoäänten päälle urkuri voi siis hyvin poimia soitindiskantin oikealla kädellä soitettavaksi, ja myös aarian liikkuvammassa välitaitteessa säestäjä voi keskittyä basson ja diskantin imitoivaan dialogiin.


 

Päivän epistolaan pohjautuva runo voidaan laulaa suomeksi (tai suomentaa käsiohjelmaan) seuraavasti:

Ohjatkoon siis rakkaus, *
niin kuin Kristus rakastaa.

Liekki aina loistakoon,
puhtaana se valaiskoon!
Pukekaa myös uskallus, **
minkä Herra lahjoittaa.


(suom. jh)

* Tahdeissa 25 - 32 joudutaan teksti jakamaan poikkeavasti.
** Vaikka sanan ´rakkaus´ tavu ´-kaus´ on tulkittu yhdeksi tavuksi, sen vastine ´uskallus´ jaetaan normaaliin tapaan kolmeksi tavuksi, jolloin kyseisen tahdin kolmas neljäsosanuotti saa itsenäisen tavun.